Gradske vesti (347)

Ovo su svetski brendovi koji stižu u TC Promenada

Spisak brendova koji će se naći u TC su :

Guess, Calvin Klein Jeans, Replay, Diesel, Esprit, Armani Exchange, Jasmin, Pandora, Zara, Tommy Hilfiger, Steve Madden, Mohito, Orsay, Womens' Secret, Springfield, Lisca, Sinsey, Reserved, Defacto, Ecco, Dune London, Nine West, Glam Up market, Office Shoes, Mona, Oysho, Massimo Dutti, US Polo, Zara, Fashion & Friends, LC Waikiki, Parfois, Superdry, Levi's , Tom Tailor, New Yorker, Cropp, Nike, Under Armour, Planeta Sport, Intersport, Napapirji, Timberland, Bata, Lindex, Bomar, Zlatara Stefanović, Zlatara Celje, The Manual Co., Pull&Bear, Tiffany, Bershka, Legend, P...S...Fashion, Lacoste, Extreme Intimo, N Selection, Skechers, BS Beosport, Stradivarius, Converse, Optiplaza, Monton AndMore, N Sport, Adidas, Sport Vision, Deichmann, Planika, CCC Shoes & Bags, Jungle Baby, Dexy Co. Kids, Top Shop, Opposite...

 Restorani koji su planu su sledeći: 

Sumo Sushi Bar, Tortilla Casa, Caribic Pizza, McDonalds, Foody, Sweet Brunch, Brunch, KFC, Kineski Fast Food 88, Loft Coffe & Food Bar...

Opširnije...

Traži se projektant garaže u Šafarikovoj

Gradska uprava je raspisala tender za izbor firme koja će pripremiti projekat i tehničku dokumentaciju za gradnju četvorospratne garaže u Šafarikovoj ulici, na mestu gde se sad nalazi okretnica GSP-a i nekoliko prizemnih objekata.

Opširnije...

Šid i okolina privlače sve veći broj turista

Na tromeđi Srbije, Hrvatske i Republike Srpske, na ukrštanju puteva između istoka i zapada, nalazi se opština kroz koju je većina ljudi prošlo, ali su samo retki zastali i obišli kutlurno-istorijska i prirodna blaga koja ima.

Ako želite da doživite Srem u pravom smislu šta Srem treba da predstavlja onda je poseda gradu Šidu i selima šidske opštine idealna destinacija. Mozaik sastavljen od istorije, umestnosti, bogate i raznovrsne sremske kuhinje, arheologije, različitih nacionalnosti sa svojim tradicija i običajima ravnice i brežuljaka koji se prepliću u laganom ritmu kako putujete kroz našu opštinu, jeste nešto što će turistima svakako prijati i ostaviti jak utisak, tvrdi Kristina Radosavljević, direktorka Turističke organizacije Šida.

Šid bogat kulturnom baštinom

Kao prvu destinaciju koju treba obići on navodi Spomen kompleks „Sremski front“ – veličanstveno spomen obeležje, memorijalni kompleks koji podseća sve generacije na jednu od najvećih i najtežih odlučujućih bitaka Drugog svetskog rata. Podignut je u čast svim žrtvama za oslobođenje od fašističkog okupatora prilikom probijanja i završnih operacija na Sremskom frontu 1945. godine.

Kompleks se sastoji iz tri celine: Sabiralište, Aleja Časti i Muzej.
Čuvenu Galeriju slika „Sava Šumanović“ godišnje poseti na hiljade turista I ljubitelja slikarstva. Sava Šumanović je naš najpoznatiji slikar 20. veka. Galerija je osnovana 1952. godine I čuva legat neprocenjive vrednosti. Nedaleko od galerije nalazi se i Spomen kuća Save Šumanovića sa autentičnim nameštajem i ateljeom u kojem je živeo i stvarao.

U Šidu je obavezna poseta I Muzeju naivne umetnosti „Ilijanum“, koji nosi naziv po šidskom slikaru naivcu Iliji Bašičeviću – Bosilju (1895-1972). Nastao je darivanjem svojih slika gradu Šidu. Bašičevićeve slike nalaze se u brojnim domaćim i inostranim galerijama i muzejima koji prikupljaju dela umetnosti naive. Najveći broj Ilijinih slika imaju naslednici Karla Ponta i Sofije Loren, kao i fondacija Rokfeler.

Kulturno-istorijski spomenici i prirodne lepote šidske opštine

– U znak sećanja na slepog guslara, Filipa Višnjića, na njegovom grobu u selu Višnjićevu (tada selo Grk), podignut je 1887. godine spomenik u vidu visoke tanke piramide od granita. Svake godine održava se manifestacija „Višnjićevi dani“ koja čuva ovog pesnika od zaborava. 2017. godine je obeleženo 250 godina od rođenja „srpskog Homera“ i tom prilikom je, u zgradi osnovne škole, otvorena stalna postavka posvećena Filipu Višnjiću. Od ove godine, stalni deo postavke je i interaktivni kutak za posetioce, gde će svi oni koji posete ovu postavku moći da probaju da sviraju
gusle, kaže Kristina Radosavljević.

U okolini Šida nalaze se i dva manastira Sveta Petka i Privina Glava, jezera Bruje , Moharač i Sot, izvor „Banja“, izletište Lipovača i poznato lovište Morović.

Manastir 
Manastir Privina glava, Narcisa B.

Severni, fruškogorski deo opštine poznat je i po vinima, te se u selima Erdevik, Bikić, Molovin, Sot i Berkasovo mogu naći veliki zasadi vinove loze i vina vrhunskog kvaliteta.

Za ljubitelje vina za obilazak je otvoreno desetak vinarija.

Brojne turističke manifestacije u Šidu

Najpoznatija turistička manifestacija je ‘’Sremska kulenijada’’ u Erdeviku, koja okuplja proizvođače, distributere i ljubitelje kulena I drugih suhomesnatih specijaliteta, šunke, kobasice uz ponudu poznatih erdevičkih vina, sireva, meda, kolača.
U Šidu se dugi niz godina održava „Šidsko kulturno leto“ manifestacija koja svakog dana tokom trajanja manifestacije nudi šarolik kulturno-zabavni program za različite uzraste.

U Berkasovu kod Šida tradicionalno se održava ‘’ Sremska vinijada’’ posvećena ljubiteljima, proizvođačima i degustatorima vina. Manifestacija je takmičarskog karaktera, izlagači izlažu svoja vina, a stručna komisija ocenjuje uzorke, uz brojna predavanja edukativnog tipa.

Autor: Narcisa Božić

Opširnije...