Šid slavi Dan oslobođenja

Šid slavi Dan oslobođenja

ŠID: Evociranje uspomena na 6. decembar 1944. godine, kada je, znatno kasnije od drugih delova Vojvodine, oslobođen Šid u Drugom svetskom ratu, započeće polaganjem venaca na spomenik palim borcima, lociran na pravoslavnom groblju u Šidu.

O tome kako je sloboda stigla u Šid pre 74. godine, zabeležio je istoričar Simo Tomović u monografiji Šida. Prva proleterska udarna brigada i 11 udarna divizija stigle su 5. decembra 1944. godine pred sam Šid. Te formacije gonile su fašiste od Beograda. U prepodnevnim satima 6. decembra poslednje neprijateljske jedinice napustile su Šid i povlačile se u pravcu Tovarnika, posle podne Šidom je vladala stravična tišina, da bi u sumrak odjednom grunule „kaćuše” iz pravca Gibarca. Sat vremena kasnije partizanske jedinice ušle su u grad. Ceo Šid je tada bio na nogama. Narod je slavio, jer se završio taj strašni mučenički period ustaške okupacije i progona Srba, Jevreja i Roma. Šiđani su deportovani u logore i likvidirani od strane ustaške okupacione vlasti čiji je centar bio u Sremskoj Mitrovici.

Međutim, 17. januara 1945. godine neprijateljske jedinice kreću u veliku januarsku ofanzivu sa namerom da povrate Šid i Sremsku Mitrovicu. Prva armija im je nanela velike gubitke, Nemci su po drugi put zauzeli Šid, ali do Sremske Mitrovice nisu stigli.

Prva armija, Šesta proleterska divizija, ruske kaćuše i najzad borba prsa u prsa, rešile su bitku. Nova borbena linija koja je nastala posle drugog oslobođenja Šida bila je: Adaševci, Šid, Berkasovo, Bapska i Šarengrad. Šid je drugi put pod okupacijom bio tri dana. Iza sebe okupatori su ostavili velike žrtve kojima je narod ovog kraja digao spomenik.

D. Savičin

Skupština opštine Šid danas će u 18 sati održati svečanu sednicu u sali renoviranog KOC-a. Tom prilikom biće uručena Šestodecembarska nagrada najuspešnijim Šiđanima.

Izvor: Dnevnik.rs

Ostavite komentar

Proverite da li ste uneli ( * ) tražene informacije gde je naznačeno. HTML kod nije dozvoljen.

Povratak na vrh