Za 10 godina u porodičnom nasilju u Srbiji stradalo 350 ŽENA

Za 10 godina u porodičnom nasilju u Srbiji stradalo 350 ŽENA

Trideset žena ubijeno je ove godine u porodičnom nasilju, a u proteklih deset godina od nasilja je stradalo više od 350 žena u Srbiji. Ovi zabrinjavajući podaci rečeni su uoči Međunarodnog dana nasilja nad ženama.

 

Povodom svetske kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, koja traje od 25. novembra, posetili smo jednu Sigurnu kuću. Samo neke od najhrabrijih žena i majki koje su odlučile da se istrgnu iz kandži nasilnika ispričale su svoju priču. Njihove priče su bolne, ali sve žene su složne u jednom - nemojte čekati, prijavite nasilnika.

Bolni su i podaci koji pokazuju da je svaka treća žena u Srbiji pretučena ili je doživela neki od osnovnih oblika nasilja. Takođe, skoro 95 odsto ubijenih žena nije se obratilo za pomoć institucijama.

 

„DA SIGURNE KUĆE BUDU PRAZNE KUĆE“

Povodom kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ Sigurnu kuću u Pančevu u petak je posetio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević. Tom prilikom ministar je istakao da je nasilje nad ženama i decom problem cele zajednice, i apelovao da se svi nadležni organi, pojedinci i društvo uključe u njegovo rešavanje.

- Svaki put kad dođemo ovde u posetu, razmišljamo šta još možemo da uradimo i kao država i kao Ministarstvo da pomognemo žrtvama. Treba svi zajedno da radimo na tome da se ovaj problem iskoreni i da uopšte ne postoji. Uz pomoć svih ljudi koji ovde rade i drugih institucija verujem da ćemo kao država moći da se izborimo sa tim i da pružimo šansu ovim ženama da započnu jedan nov život bez nasilja, da deca normalno odrastaju i da izgradimo društvo u kome će Sigurne kuće biti prazne - rekao je Đorđević.

 

 

Ostavite komentar

Proverite da li ste uneli ( * ) tražene informacije gde je naznačeno. HTML kod nije dozvoljen.

Povratak na vrh