Početak Gradske vesti 12 miliona dinara za obnovu fasade na Novosadskoj kasarni

12 miliona dinara za obnovu fasade na Novosadskoj kasarni

52
0

Grad Novi Sad, kroz višedecenijske projekte i ulaganja, nastavlja svoju predanost čuvanju i obnavljanju istorijskih objekata. Poslednji u nizu primera je obnova fasade Novosadske kasarne iz 19. veka, smeštene u Ulici Vojvode Bojovića.

Novosadska kasarna, koja obuhvata sedam objekata, danas je spomenik posvećen streljanju antifašista tokom Drugog svetskog rata i mestu stradanja Novosađana tokom racije 1942. godine.

Gradonačelnik Novog Sada, Milan Đurić, podelio je na društvenim mrežama svoje oduševljenje uređenjem fasade na Novosadskoj kasarni, ističući njen izuzetan istorijski značaj. Đurić je naglasio: “Važan svedok graditeljskog nasleđa u Novom Sadu jeste kasarna u Ulici Vojvode Bojovića. Ovaj objekat iz 19. veka čuva sećanje na pogibije boraca Narodnooslobodilačkog pokreta i masovno ubijanje civila tokom Pogroma 1942. godine. S obzirom na burnu prošlost i uspešan graditeljski koncept, Grad Novi Sad izdvaja 12 miliona dinara za renoviranje fasade.”

Proces obnove fasade, podržan finansijski od strane Grada Novog Sada, trebalo bi da otpočne u najkraćem roku, a radovi će biti sprovedeni pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada. Ovaj napor u očuvanju kulturne baštine svedoči o posvećenosti grada i njegove važnosti u očuvanju istorijskog nasleđa.

izvor:vojvodinauzivo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here