Početak Uncategorized 12. Serbia Fashion Week od sutra u Novom Sadu

12. Serbia Fashion Week od sutra u Novom Sadu

108
0

Serbia Fashion Week održava se po 12. put od 3. do 7. maja na tri lokacije u Novom Sadu.

Prva tri dana revije će se održavati u Kongresnom centru “Master” Novosadskog sajma, dok se 6. i 7. maja manifestacija seli u dvorac “Eđšeg”.

Kao i u svakoj sezoni do sada, poznavaoce i ljubitelje mode očekuje mnoštvo zanimljivih seminara, panel-diskusija, revija domaćih i svetskih priznatih dizajnera, ali i mnogo toga novog. Naime, ovu godinu obeležiće saradnja Serbia Fashion Week-a sa mnogim evropskim nedeljama mode, ali i sa mnogim zemljama sa azijskog kontinenta. Tokom dvanaestog izdanja jedine licencirane Nedelje mode u Srbiji na revijama u Master centru Novosadskog sajma publici će se predstaviti naši najbolji kreatori poput Marije Šabić, Suzane Perić, Danijele Božić, Bate Spasojevića, Igora Todorovića, Boška Jakovljevića i mnogih drugih, ali i brojni dizajneri iz zemalja regiona, a ovogodišnje izdanje obeležiće saradnja sa dizajnerima iz centralnoazijskih zemalja kao što su Kazahstan, Uzbekistan, Tadžikistan…

Ovogodišnja novina na Serbia Fashion Week-u jeste i takmičenje za “najbolje odevenu vinsku bocu” u saradnji sa Sekretarijatom za privredu i turizam.

Tokom 12. po redu srpske Nedelje mode biće najavljen i početak realizacije velikog projekta “Retro inovation”, koji je SFW pokrenuo s partnerima iz Kine. O značaju ovoj projekta čiji cilj je da se savremeno odevanje poveže s kulturnim nasleđem određene zemlje, njene tradicije i zanata, dovoljno govori činjenica da su ga podržale Vlada Kine i Vlada Srbije. Narednih dana očekuje se potvrda dolaska na Serbia Fashion Weekpredsednice i generalnog sekretara Federacije mode Kine i člana borda predsednika Federacije mode Azije, sa kojima će srpska Nedelja mode svečano potpisati protokol o saradnji. Tako će ovo izdanje „Serbia Fashion Weeka” biti svečano zatvoreno prikazivanjem postavke srpskih dizajnera, koja će biti bazirana na tradiciji naše zemlje i kulturnom nasleđu. Na taj način, Serbia Fashion Week najavljuje početak projekta koji će zajednički realizovati sa partnerima iz Azije.

Serbia Fashion Week je peta najveća nedelja mode u Evropi i najveća nedelja mode u Jugoistočnoj Evropi prema broju posetilaca, kvalitetu produkcije i kvalitetu i obimu programa. Svako izdanje festivala poseti blizu 30.000 posetilaca kojima se predstavi oko 70 modnih dizajnera. Serbia Fashion Week održava se dva puta godišnje, u aprilu/maju  i novembru, u trajanju od  7 dana, uz učešće poznatih svetskih i domaćih modnih dizajnera i primenjenih umetnika.

Sastavljen je iz nekoliko segmenata: internacionalna moda, domaća moda, edukativne konferencije, seminari, radionice i panel diskusije. Sastavni deo festivala su i  izložbene postavke poznatih inostranih i domaćih umetnika iz oblasti primenjene umetnosti, arhitekture, enterijera, eksterijera, novih oblika multimedijalne umetnosti, muzički koncerti i retrospektiva dešavanja, uz dodelu nagrada inostranim i domaćim učesnicima

“Fashion Talent Design Competition“ i “European Fashion Talent Design Competition“ su nacionalna i internacionalna platforma za prepoznavanje i podršku mladih talenata u oblasti modnog dizajna. Cilj ovih platformi je da se mladim, neafirmisanim, dizajnerima pruži mogućnost ostvarivanja i razvitka međunarodne karijere u modnoj industriji. Pored predstavljanja na samoj Nacionalnoj nedelji mode, najautentičnijem talentu omogućava se i predstavljanje na najvećem svetskom modnom festivalu, koji se odvija svake godine u Holandiji.

“Design Week“ je još jedna platforma Nacionalne Komore za Modu Srbije, čiji cilj jeste da obezbedi jaku globalnu vidljivost za umetnike kroz lokalne i međunarodne medije, aktivirajući razmenu ideja, prezentacije savremenih trendova dizajna i znanja vrhunskih predavača i njihovih edukativnih radionica koje predstavljaju suštinski deo Nedelje dizajna. Ovaj projekat takođe treba da predstavlja tačku u kojoj će srpska publika imati jedinstvenu priliku da se upozna sa radovima poznatih domaćih i internacionalnih umetnika u oblasti primenjene umetnosti, kostimografije, modnog dizajna, grafičkog dizajna, fotografije, multimedije, arhitekture.

Autor Nikea Vučetić

Ns Uživo, SFW, Objektiv24

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here