Igor Mirović i Srđan Malešević dobitnici Nagrade „Aleksije Vezić“.

Dobitnici ovogodišnje Nagrade „Aleksije Vezić“ su Igor Mirović i Srđan Malešević za svoje knjige poezije „Svetlo u svetioniku“ objavljene od strane Beogradske izdavačke kuće „Laguna“ i „Dok mi se oči plave“ u izdanju novosadskog „Prometeja“. Ovu jednoglasnu odluku doneo je žiri u sastavu Blagoje Baković – predsednik, Miroslav Aleksić i Đorđe Nešić.

Nagrada je uručena dobitnicima večeras u Zmajevcu i dodelilo ju je istoimeno Udruženje za negovanje tradicije i kulture.

Ova nagrada se dodeljuje u znak sećanja na Aleksija Vezića, književnika, pedagoga i prosvetitelja, rođenog 1753. godine u Zmajevcu. Vezić je autor prve pesničke knjige objavljene na srpskom jeziku pod nazivom „O spokojnoj žizni“ 1788. godine u Beču.

Igor Mirović istakao je da je ovo prilika da kroz svoje delo i ime nagrade ožive sećanje na Aleksija Vezića i da se predstave kao pesnici. „Ovo je podstrek da pišemo dalje, tragamo za motivima i nastavimo poetski niz imajući pre svega u vidu uzore i pesnike poput prvoznanog pesnika Aleksija Vezića u našem narodu“, rekao je Mirović, najavljujući svoju novu zbirku poezije.

Srđan Malešević je naglasio da ova nagrada predstavlja živi spomenik čoveku koji je mnogo učinio za srpsku kulturu.

Predsednik Opštine Vrbas, Predrag Rojević, naveo je da se ta opština ponosi činjenicom da se njihov sugrađanin smatra ocem srpske poezije. Rojević je takođe najavio obnovu Doma kulture u Zmajevcu naredne godine.

O događaju su prisustvovali i upravnik Biblioteke Matice srpske, Selimir Radulović, i direktor Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“, Nenad Šapoňa.