26 minuta ćutnje za 26 ubijenih žena na Trgu Slobode

Protekli vikend obeležen je tragičnim događajem – 26. žena je ubijeno u porodičnom i partnerskom nasilju u 2023. godini. Kaja L. iz Paraćina, 71-godišnjakinja, postala je žrtva nasilja od strane svog supruga.

U znak protesta i ukazivanja na ovu zabrinjavajuću statistiku, aktivistkinje i građanke Novog Sada, okupljene u grupi „Žene za promene“ koja je proizašla iz protesta „Novi Sad protiv nasilja,“ juče, 16. oktobra, u 17:30 časova, na Trgu Slobode (Kod Miletića) organizovale su protestnu akciju pod nazivom „26 minuta ćutnje za 26 ubijenih žena.“ Cilj ove akcije bio je naglasiti epidemiju nasilja nad ženama u Srbiji i istovremeno istaći neefikasnost države i njenih institucija u zaustavljanju nasilja nad ženama.

ustupljene fotografije

U toku ove godine, beležimo dramatičan porast broja ubistava žena, što izaziva opravdanu zabrinutost.

Nasilje u porodici, partnerskim odnosima i porodično nasilje svakodnevno pogađa žene u različitim ulogama – supruge, bivše supruge, partnerke, majke, ćerke, sestre i rođake. Kuća, mesto gde bi trebalo da osećamo sigurnost, postaje najopasnije mesto za mnoge žene.

Aktivistkinje „Žene za promene“ ukazuju na uzroke ovog problema, uključujući promociju nasilnih obrazaca među muškarcima, militarizaciju društva i širenje nasilja i izi medija.

Žene za promene ističu potrebu da se zaštita od nasilja u porodici i partnerskim odnosima postavi kao prioritet države. Zahtevaju koordinirano, pravovremeno i efikasno delovanje policije, socijalnih službi i pravosuđa. Takođe, insistiraju na garantovanju bezbednosti u domovima, na radnim mestima i u javnim prostorima za sve žene.

Ova grupa aktivistkinja ističe da se sistem svakodnevno zakazuje, a žene postaju žrtve. Njihova krajnja poruka je jasna – žele život bez nasilja i straha od nasilja.

Ova neformalna grupa aktivistkinja ranije je u avgustu organizovala skup solidarnosti sa ženama iz Bosne i Hercegovine.