Početak Gradske vesti 105 miliona dinara za solarnu energiju na fakultetima u Vojvodini

105 miliona dinara za solarnu energiju na fakultetima u Vojvodini

44
0

Predsednik Pokrajinske Vlade, Igor Mirović, danas je uručio predstavnicima fakulteta i visokih škola čiji je osnivač AP Vojvodina ugovore ukupne vrednosti od 105 miliona dinara za nabavku opreme i izgradnju sistema za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora putem solarnih fotonaponskih panela.

Ukupno je stiglo 19 prijava na konkurs Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost, od kojih će 13 biti finansirano ove godine. Za preostale fakultete, sredstva će biti obezbeđena u budžetskoj 2024. godini.

„Započeli smo ovaj proces sa ciljem da uvedemo savremene i održive tehnologije u javni sektor. Bićemo prvi u Srbiji koji će instalirati ove sisteme na objekte svih fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, a verujem da će u budućnosti ovi sistemi biti prisutni i na drugim javnim objektima“, izjavio je Mirović, naglašavajući da će uvođenje ove moderne tehnologije doprineti smanjenju troškova za električnu energiju.

Prethodno je Pokrajinska Vlada, putem nadležnog sekretarijata, obezbedila 6,4 miliona dinara za izradu projektno-tehničke dokumentacije za sve fakultete Univerziteta u Novom Sadu za izgradnju fotonaponskih elektrana.

Institut za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu je prvi, pre godinu dana, uspostavio sistem za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora putem solarnih fotonaponskih panela.

„Ovo je strateški važan korak koji je našoj ustanovi omogućio da smanji troškove za električnu energiju za čak 62 posto“, izjavio je direktor Instituta, dr Saša Orlović.

Sredstva za izgradnju fotonaponske elektrane snage 50 kilovata na krovu postojećeg objekta dobili su Filozofski, Pravni i Medicinski fakultet, Fakultet tehničkih nauka, Centar za sport Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja i Visoka tehnička škola strukovnih studija u Novom Sadu. Takođe, Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu, Ekonomski fakultet u Subotici i Visoka škola strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare „Sirmium“ u Sremskoj Mitrovici takođe su podržani.

Projekti Poljoprivrednog i Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu za fotonaponske elektrane, kao i Pedagoškog fakulteta u Somboru za izgradnju sistema za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora putem solarnih fotonaponskih panela, kao i Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici za polikristalne panele, takođe su podržani.

U okviru Programa razvoja visokog obrazovanja i naučno-istraživačke delatnosti u AP Vojvodini do 2030. godine, koji je Skupština AP Vojvodine usvojila u oktobru ove godine, jedan od ciljeva je uvođenje zelenih tehnologija.

Dodeli ugovora u Pokrajinskoj Vladi prisustvovali su pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević i pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Ognjen Bjelić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here