Početak Gradske vesti Prvi put u istoriji: Srpski lekari pacijentu u srce ugradili dve srčane...

Prvi put u istoriji: Srpski lekari pacijentu u srce ugradili dve srčane pumpe

12
0

U ponedeljak, 27. novembra, Klinika za Kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije postavila je novi standard u srpskoj medicini izvodeći prvi put u zemlji operaciju ugradnje dve srčane pumpe kod jednog pacijenta.

Kako je saopšteno, ovaj revolucionarni zahvat omogućio je pacijentu u terminalnom stadijumu srčanog popuštanja da produži život i premosti period do transplantacije srca.

Dr. Emilija Nestorović,načelnica Odeljenja za transplantaciju srca i mehaničku potporu srcu Klinike za kardiohirurgiju UKCS, ističe da su ove pumpe sposobne zameniti i levu i desnu stranu srca, funkcionišući kao veštačko srce, ali su istovremeno lakše i nečujnije. Ova inovacija pruža pacijentima veći komfor i omogućava im povratak normalnom načinu života.

Operacija je trajala četiri sata, nakon čega je usledio intenzivan rad u jedinici intenzivnog lečenja kako bi se uskladila aktivnost dve veštačke pumpe sa aktivnošću pacijentovog srca. Pacijent, star 53 godine, sa dijagnozom srčane slabosti, nalazi se na listi za transplantaciju. Dr. Nestorović objašnjava da je ova operacija bila jedina šansa da mu se produži život zbog značajnog pogoršanja u toku poslednje hospitalizacije.

Tim koji je izveo ovu kompleksnu operaciju činili su kardiohirurzi, kardiolozi, anesteziolozi, perfuzeri, instrumentarke, anestetičari i medicinske sestre.

Dr. Nestorović naglašava da je operacija u ovom slučaju privremeno rešenje, pružajući pacijentu šansu da na listi za transplantaciju dočeka novo srce. Srčane pumpe nemaju rok trajanja i, kod pacijenata koji iz različitih razloga nisu kandidati za transplantaciju srca, mogu predstavljati i definitivni način lečenja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here