Početak Gradske vesti 3.000 sadnica bresta u blizini deponije u Novom Sadu

3.000 sadnica bresta u blizini deponije u Novom Sadu

43
0

„Gradsko zelenilo“ u petak će zasaditi 3.000 sadnica bresta u blizini Gradske deponije, a povodom obeležavanja Svetskog dana šuma (21. mart) i Svetskog dana voda (22. mart).

Sadnice su donirale „Vode Vojvodine“, navode u Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine i dodaju da je cilj jačanje svesti zajednice o značaju sađenja drveća u urbanim područjima i podsećanja o vitalnom značaju vode za očuvanje ljudskog zdravlja.

Šume predstavljaju dragoceni prirodni resurs od izuzetnog značaja za čoveka, ali i za ukupni biodiverzitet. Obnavljanje šumskih ekosistema i povećavanje teritorije pod šumom jedan je od osnovnih preduslova za očuvanje zdrave životne sredine i opstanak života kakav poznajemo, jer šume u najvećoj meri utiču na kvalitet vazduha, na vodni resurs i kvalitet zemljišta. Neprocenjivi značaj vode za živi svet i važnost njenog odgovornog korišćenja, posebno je značajno sa stanovišta klimatskih promena i njihovog uticaja na vodni resurs. Voda je najdragoceniji prirodni resurs i praktično predstavlja uslov opstanka života na Zemlji. Na području Srbije se poslednjih godina javljaju učestale suše, ali i poplave, posebno na manjim i srednjim vodotocima, nanoseći pritom veliku štetu kako u ekološkom tako i u ekonomskom smislu. Pošumljavanje, obnavljanje pašnjaka i močvara predstavljaju prirodna održiva rešenja koja mogu da ublaže efekte klimatskih promena i doprinesu unapređenju zdravlja ljudi“, poručuju u Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine.

Izvor: 021.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here