Početak Uncategorized 6,2 miliona dinara za unapređenje oblasti elektronskih komunikacija

6,2 miliona dinara za unapređenje oblasti elektronskih komunikacija

29
0

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević uručio je danas ugovore predstavnicima jedinica lokalne samouprave kao korisnicima sredstava po javnom konkursu Sekretarijata – za finansiranje projekata iz oblasti elektronskih komunikacija i informacionog društva za 2022. godinu na teritoriji AP Vojvodine.

Sredstva Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge RATEL, u ukupnom iznosu od 6,2 miliona dinara, dodeljena su opštinama Srbobran, Odžaci, Čoka, Irig, Nova Crnja i Šid, za podsticanje razvoja telekomunikacija u onim lokalnim samoupravama čiji je stepen razvijenosti u rasponu od 60 do 80 odsto i manje od 60 odsto republičkog proseka, a u skladu sa Uredbom o utvrđivanju jedinstvene liste razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave.

U lokalnim samoupravama u Vojvodini će uvođenjem hotspot lokacija građanima biti omogućen slobodan pristup internetu, a tražena sredstva su maksimalno iznosila 150.000 dinara po jednoj lokaciji. U pogledu video-nadzora u školama, Sekretarijat ovim podsticajima nastoji da poveća bezbednost predškolaca, učenika i nastavno-obrazovnog osoblja, kao i samih objekata, što je poznato pod nazivom „Bezbedna ustanova“. Tražena sredstva nisu mogla biti veća od pola miliona dinara po ustanovi, a lokalne samouprave su bile u prilici da konkurišu za najviše tri ustanove na svojoj teritoriji.

Zahvalivši učesnicima konkursa, sekretar Ivanišević je istakao da predviđena sredstva ukupno iznose 6.149.657 dinara, kao i da su ih jedinice lokalne samouprave iskoristile za uspostavljanje hotspot lokacija i uvođenje sistema video-nadzora u vaspitno-obrazovnim ustanovama.

„Ovo je jedan od konkursa koji direktno utiču na podizanje kvaliteta života naših građanki i građana. Ono na čemu insistiramo jeste dostupnost interneta, kako bi što veći broj ljudi imao besplatan internet na lokalnom nivou. Druga svrha je da deca koja idu u školu budu sigurna, kao i njihovi roditelji. Ovaj koncept nastavljamo i u sledećoj godini. Nadamo se da ćemo kroz novi budžet, a u saradnji sa Vladom Republike Srbije i resornim ministarstvima, nastaviti da zajedno podižemo životni standard u svim oblastima, i u privredi i turizmu, i u oblasti zapošljavanja i, naravno, u oblasti telekomunikacija“, rekao je Ivanišević. On je pozvao jedinice lokalne samouprave da predlažu Sekretarijatu sve što smatraju da je neophodno na tom nivou i šta bi trebalo da bude predmet podsticajnih mera kako bi sami konkursi bili bolji, delotvorniji, odnosno kako bi 2023. godina bila uspešnija od tekuće.

Uručenju su prisustvovali podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za privredu i turizam Slavoljub Arsenijević i pomoćnik pokrajinskog sekretara Marijana Četojević.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here