Početak Sport 80 godina od osnivanja prvog kluba navijača FK Vojvodina

80 godina od osnivanja prvog kluba navijača FK Vojvodina

70
0

Fudbalski klub Vojvodina u petak će obeležiti 80 godina od osnivanja svog prvog kluba navijača.


 

Fudbalski klub Vojvodina jedan je od najstarijih fudbalskih klubova u Srbiji i kao takav, među prvima je imao svoje simpatizere i navijače. Međutim, u srpskoj javnosti je malo poznata činjenica da je FK Vojvodina zapravo bio prvi klub u Srbiji koji je imao svoj zvanični klub navijača još 1937. godine i to klub koji je tada bio uredno prijavljen i registrovan kod tadašnjih vlasti.

Najstariji klub navijača u Srbiji

O tome svedoči i članak iz dnevnog lista “Zastava”, tada uglednih novosadskih novina, koji je objavljen 17. decembra 1937. godine: “Preksinoć u prostorijama gostionice g. Save Dotlića u Miletićevoj ulici, održan je sastanak prijatelja i simpatizera FK “Vojvodina”. Sastanak je sazvan radi osnivanja jednog kluba, kome će biti cilj da pomaže FK “Vojvodinu” i to u ovim pravcima: materijalnim prilozima, kupovanjem rekvizita iz svoje gotovine, vršenje propagande za njene fudbalske priredbe, istupanjem u svim slučajevima kada to interesi Vojvodine zahtevaju, organizovanjem navijačkih vozova i izleta kada njihov klub gostuje na strani itd. Sredstva kluba biće članski prinosi, prihodi od raznih priredaba, dobrovoljni prilozi, pokloni i pomoći. Ovom sastanku je prisustvovalo oko 100 prijatelja “crvenih”, koji su uglavnom vodili akciju da se klub osnuje.”

Nažalost, samo četiri godine kasnije, počeo je Drugi svetski rat i na prostoru Jugoslavije, pa je fudbalskom klubu Vojvodina bio zabranjen rad i oduzeta imovina, a klub navijača, čiji su članovi uzeli učešće u narodnooslobodilačkoj borbi, prestao je da postoji.

Ipak, ovaj podatak svedoči o tome koliko su navijači Vojvodine iz tog vremena pratili svetske tokove i bili modernih shvatanja. S obzirom na to da mnoge navijačke grupe širom sveta za svoje datume osnivanja uzimaju gotovo mitske i teško proverljive događaje, zvaničan i registrovan klub navijača FK Vojvodina iz 1937. godine još više dobija na značaju i predstavlja važan i lep deo sveukupne kulturne i sportske istorije Novog Sada.

Ove godine, tačnije u petak, 15. decembra, navršiće se tačno 80 godina od kako su navijači Vojvodine osnovali svoj prvi navijački klub, te će tim povodom, u VIP salonu stadionu “Karađorđe”, tog dana od 20 časova biti upriličena proslava kako bi se obeležio ovaj vredan jubilej.

 
Izvor: NSUZIVO.rs

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here