Početak Uncategorized Ada – dragulj Severnobanatskog okruga

Ada – dragulj Severnobanatskog okruga

189
0

Ada je gradsko naselje i sedište istoimene opštine, u Severnobanatskom okrugu, u Srbiji, iako se grad geografski nalazi u Bačkoj, odnosno na desnoj obali reke Tise. Prethodni naziv mesta je bio Ostrovo (na Tisi). Prema popisu iz 2011. ima 9564 stanovnika…
Ovde se, izmeđuostalog, nalaze Kapela Dudvarski i Srpska pravoslavna crkva Vaznesenja Hristovog u Adi…

Naselje Ada predstavlja jednu od sjajnih turističkih atrakcija u Srbiji, na čemu može da zahvali veličanstvenoj obali Tise, sportsko-rekreativnom centru, akumulacionom jezeru Budžak, kampu i ostalim atraktivnim mestima pogodnim za odmor u prirodi, avanturu ili turističko razgledanje…

Tisa – najduža pritoka Dunava

U pitomom ravničarskom pejzažu severnog dela Vojvodine reka Tisa predstavlja najveću prirodnu vrednost i prvorazrednu turističku atrakciju opštine i naselja Ada. Ova, inače najduža pritoka Dunava nastaje u ukrajinskim Karpatima, spajanjem dve planinske rečice, Bele i Crne Tise. Nakon 1194 kilometara toka kroz četiri države (Ukrajinu, Rumuniju, Slovačku, Mađarsku) u Srbiju ulazi kod pograničnog banatskog sela Đale i teče meridijanskim pravcem prema Dunavu u koji se uliva kod Slankamena, na „tromeđi“ Bačke, Banata i Srema. Na 104. rečnom kilometru (od ušća u Dunav) ili pak 60. kilometru od ulaska u Srbiju, Tisa protiče pored Ade kao jedna od većih evropskih reka.

Foto: Ivana Avdalović

Upravo u Adi se nalazi jedna od najlepših rečnih plaža u Srbiji, sa lepo uređenim kupalištem i terenima za sportove na pesku. Uz nasip se proteže i park sa šetalištem, a ukoliko pak Adu posećujete sa vode, postoji i uređena marina za pristajanje čamaca i manjih plovnih objekata koja obezbeđuje 24 – časovno čuvanje plovila tokom cele godine. Tisa na čitavom svom toku predstavlja istinsku atrakciju, ali je u Adi možda i najlepša. O tome svedoče i brojne, lepo uređene, tipske vikendice sa obe strane reke koje meštanima, ali i turistima omogućavaju beg od svakodnevne gradske vreve i obezbeđuju visok nivo hedonizma.

Ako ste već posetili obalu Tise, ne propustite da vidite prelep most koji se izvija nad rekom, a svakako bi bilo lepo iskustvo i provozati se skelom…

Sportsko-rekreativni centar Adica – prilika za rekreaciju

Sportsko-rekreativni kompleks Adica, nastao pre 20 godina, je danas jedan od najlepših i najuređenijih rekreativnih parkova u zemlji. Sa tri reprezentativna bazena (Olimpijski, dečiji i bazen za penzionere i neplivače) smeštena u vrbovoj šumi, među travnjacima, cvetnim baštama i fontanama obraslim u egzotično bilje, mogućnosti za odmor i relaksaciju u letnjim danima su na najvišem nivou. Uređen i čist park sa divnim šetalištem, drvenim klupama, stolovima i brojnim sportskim terenima čine ovo mesto idealnim za odmor u prirodi, rekreaciju i pripremu sportista. Uz par ugostiteljskih objekata koji se nalaze u kompleksu, SRC Adica je svojevrsna atrakcija koja privlači posetioce iz čitave Vojvodine, ali i komšijskih država. Iz tog razloga, u kompleksu je izgrađen i moderan objekat za prenoćište čime je turistička ponuda ovog mesta postala kompletna, a uslovi za vikend-izlet idealni.

Koš salaš – tipično vojvođanski

Ada poseduje tipično vojvođansko etno domaćinstvo – ambijentalnu celinu toliko karakterističnu za ovaj deo Srbije. Nalazi se u ataru sela Sterijino, udaljenom oko 12 kilometara od Ade. Ovaj autentični vojvođanski salaš „vraća“ posetioce u neka prošla vremena, omogućavajući im da obeduju i spavaju na balama sena i pored logorske vatre, upravljaju konjskom zapregom, oprobaju se u starim zanatima kao što su grnčarenje, pletenje korpi od pruća ili pak bojenje platna, odnosno okušaju se u tradicionalnim igrama poput bacanja potkovice, skakanja u džaku i natezanju konopca. Idealna destinacija za jednodnevni izlet na severu Vojvodine, Koš salaš omogućava i organizaciju proslava i događaja u ovom tradicionalnom ambijentu.

Akumulaciono jezero Budžak

Nastalo je podizanjem zemljane brane u plitkoj dolini rečice Budžak, ostatka nekadašnjeg znatno većeg rečnog toka, koji danas međutim nema veći hidrografski značaj. Pregrađivanjem ovog vodotoka, kao što to obično biva, nastalo je veštačko jezero, poznato i pod nazivom Ađanska bara. Svojom površinom od oko 112 hektara, dužinom od oko 33 kilometra i dubinom od skoro 4 metra, te bogatstvom ribe, ova bara predstavlja veoma lepu ambijentalnu celinu i pravi raj za pecaroše.

Hipodrom

Nekada jedno od najlepših konjičkih trkališta u Srbiji hipodrom „Halas Jožef“ danas je, nažalost, prilično zapušten. Tek jednom godišnje, obično poslednje nedelje u avgustu, na ovom mestu održavaju se kružne trke tzv. francuskih kasača (tip trkačkih konja). Pre i nakon trke oko hipodroma obično vlada festivalska atmosfera kojoj značajno doprinose rotirajući volovi na ražnju, krčkanje gulaša i paprikaša od divljači, kao i mnoge druge tradicionalne đakonije koje pripremaju lokalni gurmani, dok su za štimung tokom i oko trke zaduženi brojni tamburaški i duvački orkestri iz Ade, okoline, čak i susedne Mađarske. Tradicija konjičkog sporta u Adi je duga, a pehare u ađanskom derbiju osvajali su i brojni kasači iz Evrope, pa ostaje nada da će ovaj značajni sportski objekat, kao i konjički sport uopšte, dočekati i srećnije dane.

Verski objekti

Od verskih objekata u opštini Ada, izdvajaju se pravoslavne i katoličke crkve u Adi i Molu. A arhitektonskom smislu, najlepši među njima su Hram Vaznesenja Hristovog, pravoslavna crkva sagrađena u vizantijsko-moravskom stilu, inače vrlo neuobičajenom za pravoslavne crkve u Vojvodini koje su mahom projektovane u duhu baroka. Crkva je podignuta 20-ih godina prošlog veka, na mestu starijeg hrama koji je stradao u požaru sredinom 19. veka. Navodi se da je kralj Aleksandar I Karađorđević bio ktitor izgradnje hrama u Adi jer isti predstavlja vernu kopiju Crkve svetog Đorđa na Oplencu. Od ostalih verskih objekata izdvaja se katolička Crkva Presvetog Trojstva u Adi, te katolička Crkva svetog Jurja i pravoslavna Crkva svetog Save, u Molu.

Hram Vaznesenja Isusovog

Kamp

U Adi, kao i u susednom Molu, uz plažu i kupalište, nalazi se lepo uređen i infrastrukturno veoma dobro opremljen kamp, namenjen boravku turista i avanturista, nautičara, pecaroša i ljubitelja prirode. Kamp ima mogućnosti za prijem oko 400 kampera, snabdeven je strujom, vodom, toaletima, a poseduje i sanitarnu i čuvarsku službu. Za ljubitelje rečne plovidbe i avanturiste ovo je možda i najuređeniji kamp na delu toka Tise u Srbiji…

Novi Sad, 20. novembar 2021. godine

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here