Početak Gradske vesti Ambasador Izraela upalio svetlo na Hanukiji na Trgu slobode u Novom Sadu

Ambasador Izraela upalio svetlo na Hanukiji na Trgu slobode u Novom Sadu

123
0

Danas je NJ.E. gospodin Jahel Vilan ambasador Izraela u Srbiji tradicionalno upalio svetiljku na Hanukiji, na Trgu slobode u Novom Sadu.

Hanukija svećnjak se, sada već tradicionalno, svake godonine nalazi na Trgu slobode tokom jevrejskog praznika Hanuka i svaki dan pali se po jedna svetljka. Danas je upaljena peta svetiljka na Hanukiji.

Pored ambasadora Izraela, koji je upalio svetiljku, ovom svečanom događaju je prisustvovao i Mirko Štark ispred Jevrejske opštine Novog Sada, kao i Robert Čoban, direktor Color Press Grupe.

Hanuka, praznik svetlosti

Hanukija predstavlja osmokraki svećnjak čije se sveće pale tokom osmodnevnog praznika Hanuke. Hanuka predstavlja praznik svetlosti i seća na čudo iz 164. godine p.n.e. prilikom koga je svetlost sveća u jerusalimskom Hramu gorela osam puta duže nego što je to bilo moguće onda kada je to bilo najpotrebnije. Za vreme Hanuke, koja najčešće pada tokom decembra, u to ime svake večeri se pali po jedna sveća više – prvog dana praznika jedna, a poslednjeg svih osam sveća. Srednja sveća (deveti, centralni krak) se koristi samo kao pomoćna sveća za paljenje preostalih osam.

Color Media Communications

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here