Početak Gradske vesti Ambulanta Doma zdravlja na Adicama među dobitnicima nagrade za arhitekturu

Ambulanta Doma zdravlja na Adicama među dobitnicima nagrade za arhitekturu

48
0

Nova ambulanta Doma zdravlja „Novi Sad“ na Adicama, objekat koji je projektovao biro „DBA“ arhitekte Đorđa Bajila, nalazi se među dobitnicima „BigSEE“ nagrade za arhitekturu.

Dom zdravlja je među ovogodišnjim dobitnicima nagrade koju dodeljuje Centar za kreativnu ekonomiju Jugoistočne Evrope Big iz Ljubljane, a koja se dodeljuje u nekoliko kategorija. Konkretno, objekat na Adicama proglašen je za najbolji u kategoriji arhitekture u javnom ili komercijalnom interesu.

U obrazloženju nagrade, Big navodi da značaj ovog objekta predstavlja ogroman napredak koji može igrati važnu ulogu u svakodnevnom životu ljudi.

Značaj ovog objekta predstavlja ogroman napredak koji može igrati važnu ulogu u svakodnevnom životu ljudi koji imaju koristi od njegovog postojanja. Zgrada služi zajednici sa primarnim zdravstvenim uslugama kao što su opšta medicina, opšta pedijatrijska medicina, opšta ginekološka medicina i opšta stomatološka medicina. Najveći kvalitet pored samog programa je ugradnja građevinske strukture u postojeću strukturu prostora. Osim tehničkih izazova, arhitekte su pristupile projektu sa ciljem da obezbede da zgrada bude intuitivna u uređenju i holističko iskustvo za korisnike. Akcenat je bio na stvaranju objekta koji je lak za pristup i navigaciju, psihološki miran, topao i gostoljubiv kako u eksterijeru tako i u enterijeru – objašnjava Big.

Novi Sad, 28. april 2022. godine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here