Početak Gradske vesti Analiza cena nekretnina u Novom Sadu: Kako se procenjuje vrednost i šta...

Analiza cena nekretnina u Novom Sadu: Kako se procenjuje vrednost i šta utiče na cene stanova i kuća

50
0

Nekretnina u Novom Sadu i širom zemlje, čini se, konstantno rastu već godinama. Postoje različita mišljenja o tome da li su ove cene nerealne, previsoke i bez osnova, ali kako se zaista procenjuje vrednost jedne nekretnine, bilo da je reč o stanu u izgradnji ili starogradnji?

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda u trećem kvartalu 2023. godine, prosečna cena prodatog stana starogradnje na teritoriji Novog Sada iznosila je 1.850 evra. Najviša cena dostigla je čak 3.547 evra, dok je najniža iznosila 574 evra.

Prosečna cena starogradnje u Novom Sadu, prema statistici, nikada nije dostizala ove cifre. Kako, dakle, utvrditi realnu vrednost stana?

Procenu može vršiti stručno lice, ali danas se dešava i da vlasnici samostalno određuju cene koristeći relevantne metode.

Koje su to metode procene vrednosti kvadrata jednog stana ili objekta?

1. Usporedna – koja se služi poređenjem različitih prodajnih cena sličnog objekta sa sličnim karakteristikama (sobnost, lokacija, kvadratura itd.).
2. Prihodna – koja uzima pretpostavku da vrednost stana zavisi od prilika za određeni profit (nečiji cilj je zaraditi određenu sumu i prema tome formira svoju cenu).
3. Troškovna – podrazumeva uvažavanje troškova kupovine placa, izgradnje zgrade, opremanja stana i slično, a koriste je najčešće investitori koji tako formiraju svoje cene, navodi specijalizovani portal za nekretnine mojanekretnina.rs.

Na sve te metode utiču razni faktori i karakteristike, koje su zapravo ono što diktira cenu nekretnina.

Jedan od njih je ponuda i potražnja, kao najosnovnija stavka ekonomije i svakog trgovinskog procesa. Što je veća potražnja, cena ide gore, bez obzira da li je to po nekim procenama „realno“ ili ne.

Faktori su i način grejanja samog objekta ili nekretnine, ekonomske promene u državi, konkurentnost, tačnije broj sličnih objekata u okolini koji se prodaju, politički uticaji, prihodi od rentiranja (npr. za stanove u blizini univerziteta), i još mnogo drugih stvari.

Bitna stavka je i budućnost u okolini nekretnine, pa su tako cene veće ukoliko se u blizini gradi auto-put, ili most, tržni centar, a cena može biti i niža ukoliko se uz objekat planira npr. groblje, navode u mojanekretnina.rs.

Što se stanova tiče, osim lokacije, koja je više nego jasan faktor cene, tu su i već pomenuto grejanje, sprat na kom se stan nalazi kao i prisustvo lifta, kvadratura, sobnost stanova i raspored prostorija, očuvanost stana ukoliko je u pitanju starogradnja, što uključuje instalacije ali i stolariju, terase, orijentacija stana, a i u poslednje vreme sve važnija stvar, a to je garažno ili parking mesto.

Sve ovo može činiti razliku između stana ispod cene, ili veoma skupe nekretnine, a procenu cene kvadrata za vas može uraditi skoro svaka agencija za nekretnine. Ove faktore treba uzeti u obzir i prilikom kupovine stana, jer ne znači da ih je svaki prodavac uračunao prilikom formiranja cene, najčešće u svoju korist.

Izvor teksta: Gradske info

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here