Početak objektiv24 Anđelka Prpić: Izazov mi je bio da se stavim u ulogu žrtve

Anđelka Prpić: Izazov mi je bio da se stavim u ulogu žrtve

327
0

Novosadska publilka sinoć u Areni Cineplex je imala priliku premijerno da pogleda film Darka Nikolića „Jedini izlaz“ a glavna uloga Pripala je Anđelki Prpić, uz strogo poštovanje epidemioloških mera, gledaoci su veoma pažljivo ispratili sve scene, smenjivali su se uzdasi i osmesi, a potom su i glumce pozdravili gromoglasnim aplauzom.

Reditelj Darko Nikolić objašnjava da njegovo debitantsko Filmsko ostvarenje „Jedini izlaz“ govori o teškim traumama, stavljajući akcenat na činjenicu da za bilo koji vid nasilja ne postoji nikakvo opravdanje. Radnja filma se dešava šest godina nakon što muž Ane Kolarov, poznati beogradski advokat strada u požaru. Kompleksan lik rastrzane žene kojim vlada njena prošlost a da toga nije ni svesna vrlo temeljno pripremila je Anđelka Prpić. Kroz dvosatnu projekciju filma imali smo prilike da vidimo iako naizgled idealan život pretvara se u noćnu moru gde sudbinom glavne junakinje upravljaju svi osim nje same.

Koje su Vam scene bile najteže a u kojima ste uživali tokom snimanja?

Spadam u radoholike i radujem se svakom snimajućem danu, koliko god to zvuči kao fraza i nešto lepo da se kaže ali stvarno nije tako. Radujem se svakoj sceni, neke koje su laganije scene što mi kažemo „statiramo u kukuruzu“, to nam služi da se družimo i šalimo sa kolegama, dok ima scena zbog kojih se ne spavate noćima i šta god radite samo vam to prolazi kroz glavu dok ne dođe dan kad se ta scena snima, gde je sva koncentracija na tome do se ne snimi. Sve mi je bilo izazov na neki svoj način, zato što lik Ane Kolar mi bio je izazov. Potpuno suprotan to jest dalek meni privatno i u smislu mimike, gestikulacije… Žena koja je na lekovima dvadeset godina, koja je pretrpela strašne traumatične situacije još od najranijeg detinjstva kroz primarnu porodicu, najbliže, kasnije kada je osonvala sopstvenu porodicu. Stvarno mi je bilo izazov da se stavim u njenu kožu i da probam iole osetim kako je biti žrtva takvim manipulatorima i zlostavljačima.

Kako ste se pripremali za ulogu?

Meni je bio izazov da samu sebe oprobam u ovom psihološkom trileru, i da u sebi pronađem delić emocija koje izazivaju takve traume kakve je Ana doživela. Ništa nisam prepušatala slučaju jer sam imala višestruku odogovornost, jer mi je reditelj poverio upravo takvu ulogu meni „glumcu iz kontre“ potpuno drugog žanra što sam do sada igrala. Ana je neko ko se bori sa post traumatskim poremećajem kao i sa disfunkcionalnom amnezijom onda je to bio posao za stručnjake. Imala sam sreću da radim sa dva klinička psihijatra Bojana Pejušković i Goran Bajić, koji su mi objašnjavali šta to znači i šta se fizički dešava u mozgu i organizmu osobe koja to doživi i preživi i na koji način se to otelotvoruje posle.

Sa kime Vam je bilo najdraže raditi na snimanju filma?

Jako mi je žao što Dana (Danica Maksimovć) nije došla večeras, nažalost bila je sprečena da dođe, a verujem da bi uživala ovde kao i vi sa njom. Bila mi je oslonac, imale smo dosta zajedničkih scena i dosta snimajućih dana, pripremale smo se zajedno kako bi taj odnos napravili višeslojnim kao što i jeste i vi do samog kraja ne znate šta se tačno iza svega toga krije.

„Poslednje čega se sećam da sam bila srećna.“
Ana je prava žrtva, to što ona misli da je bila srećna, to je kao da niste svesni šta živite jer se oko vas plete mreža godinama i više ne znate šta su vaše misli a šta osećaji i počinjete da živite tuđe serviranje vašeg života. Dođe momenat kada se Ana uzdigne odnosno shvati da njen život ne krejira ona sama i počinje da radi na tome…

Šta uloga Ane poručuje?

Ja nisam bila u kreiranju lika kao i scenarija, pozvana sam da oživim lik. Nakon rada i promišljanja o Ani, mislim da je jako važno da ovim filmom i ovom ulogom kažemo svim ljudima bez obzira na pol, slobodno da ne pođu uvek od toga da su oni krivi. Privatno sam i ja sklona tome da pomislim da ja nešto nisam uradila kako treba, možda nisam bila dovoljno prijatna, bila gruba, možda nisam bila ljubazna… Treba da sednemo i razmislimo koliko smo svesni života u kom živimo u ovom brzom vremenu.

Pored glumice Anđelke Prpić, kojoj je ova uloga ujedno prva glavna u dugometražnom filmu, igraju i: Milena Predić,Janko Popović Volarić, Boris Komnenić, Milan Čučilović, Andrija Bošković, Danica Maksimović, Andrija Bošković , Nikola Ristanovski, Ljubomir Bandović…

Film „Jedini izlaz“ se nalazi na repertoraru Arene Cineplex a možete ga pogledati i u Cineplexx Promenadi, kao i u bioskopima širom Srbije.

Autor: Stojan Ćutilo
Foto: Aleksandar Živaljević

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here