Početak Gradske vesti Biciklisti i penzioneri najugroženiji u saobraćaju

Biciklisti i penzioneri najugroženiji u saobraćaju

42
0

Gradska uprava za saobraćaj traži uskostručno profilisanu firmu ili organizaciju, a koja će organizovati predavanja za starije od 65 godina na temu bezbednosti pešaka, kao i edukaciju za mališane koji voze bicikl na ulicama grada.

Uprava svake godine organizuje edukacije o bezbednosti u saobraćaju za određene grupe, a sada uzimajući u obzir podatak da je svaki četvrti poginuli u udesima penzioner. Poseban akcenat u ovim edukacijama, koje će se odvijati u mesnim zajednicama i na ulicama Novog Sada, je bezbednost pešaka i biciklista – promovisaće se upotreba kaciga, druge zaštitne opreme i vidljivost na ulicama, ali i skretati pažnja na uticaj koji lekovi mogu da imaju na sposobnost vožnje.

Edukacije će se održati tokom proleća u najmanje 10 mesnih zajednica i dva kluba penzionera, kao i na javnim mestima poput pijaca, domova zdravlja, trgova, parkova i šetališta.

Takođe, druga ciljna grupa za ovakve edukacije su đaci četvrtih razreda osnovnih škola, a sa ciljem edukacije o ponašanju biciklista i dece biciklista.

Prema podacima kojima raspolaže Gradska uprava za saobraćaj, deca i biciklisti su posebno ranjiva kategorija učesnika u saobraćaju, koji u nezgodama rizikuju da zadobiju i veoma teške povrede. Razlika između nastajanja lakših i težih povreda je mala, što znači da svaka nezgoda može da bude i kobna. Podaci govore da su povređena deca biciklisti najčešće dečaci, te da je najčešće reč o obaranju bicikliste koji se uključuje sa sporednog puta, prelazi kolovoz i obrnuto. Prosečna starost povređenog deteta na biciklu je 10 godina.

Edukacija obuhvata predavanja o pravu prvenstva na raskrsnicama, uočljivosti bicikala, saobraćajnim znacima i drugo. Organizatori edukacija takođe će deliti flajere i svetla u blizini pijaca, na raskrsnicama, oko tržnih centara, u kampusu i dr. I ova aktivnost organizovaće se tokom proleća.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here