BLISKI! susret sa muzikom od 23 – 26. novembra u Gradskoj koncertnoj dvorani

Pod krovom Gradske koncertne dvorane četrnaest umetnika održaće pet koncerata na kojima će svi posetioci imati priliku da čuju najlepša i najzahtevnija dela klasičnog rereportoara u okviru Blisko! Festivala kamerne muzike.

Blisko! – jer je stvoren u duhu intimnog i neposrednog muzičkog stvaralaštva – ali i visoke energije, komunikacije i Bliskog! susreta sa izvođačima na sceni. Publika će moći izbliza da vidi kako nastaje muzika upravo u intimnom prostoru kakva i jeste Gradska koncertna dvorana, poznatija kao Sala.

Festival je okupio emintetna imena koji dolaze iz svih krajeva sveta, a koji će tokom četiri dana programa publici predstaviti svoje muzičko prijateljstvo, na čelu sa violinistom Stefanom Milenković, ujedno i programskim direktorom Gradske koncertne dvorane.

„Kamerna muzika je zaista temelj jer predstavlja mogućnost umetnika da svira, sluša i vodi konverzaciju sa svojim kolegama na sceni. Meni je posebno zadovoljstvo jer to nije samo muzika, već i druženje. Svaki festival je prilika za nas koji na neki način čeznemo za rutinom da se družimo, da imamo probe zajedno, da idemo na obroke zajedno – sve to stvara prijateljstvo koje traje čitav život.“ – ističe Milenković.

U okviru pet koncerata, publika će, osim Stefana Milenkovića, na sceni imati priliku da čuje Ognjena Popovića (klarinet), Radovana Vlatkovića (horna), Dmitrija Kouzova (violončelo), Lidiju Bizjak (klavir), Jožefa Bisaka (viola), Roberta Lakotoša (violina), Gaja Ben-Zionija (viola), Đuzepea Albanezea (klavir), Valentinu Daneleon (violina), Marka Miletića (violončelo), Marka Hatlaka (harmonika), Sofiju Glavičić (violina) i Oliveru Mitrović (violina).

„Festival koji se bavi isključivo kamernom muzikom je izuzetno bitan za naše društvo, jer se ta disciplina već decenijama unazad ne neguje dovoljno. Školovanje je bazirano na stvaranju velikih solista pa umetnici nisu navikli da sviraju jedni s drugima. Ova inicijativa je dobra i pruža mogućnost da deca i studenti koji započinju svoju karijeru čuju dela koja nikad do sada nisu izvođena na našim prostorima, te će na ovom festivalu imati srpsku premijeru“. – objašnjava Lidija Bizjak, profesorka klavira na Konzervatorijumu u Parizu.

Poslednjeg dana, 26. novembra na programu su dva koncerta, a jedan od njih je posvećen Evropskoj prestonici kulture, odnosno saradnji Novog Sada i Nove Gorice kao budućeg predstavnika Evropske kulture.

Za kompletan program svih pet koncerata posetite www.stefanmilenkovich.com ili www.sala.rs, a ulaznice za ovaj multimedijalni nastup već su u prodaji i mogu se nabaviti na svim prodajnim mestima Gigstix-a, kao i na samom događaju.