Bojana Barović: Ništa što smo ikada zamislili nije van naših sposobnosti, već samo isključivo van našeg trenutnog saznanja o sebi

 

U porodici Barović-rokvić, Bojana i Nikola uživaju sa svojom prvom bebom Leonom u čarima roditeljstva.
Kako se mlada mama snašla u najznačajnijoj ulozi u životu saznaćete u priči koja vam sledi.

Kada počinje, a kada se završava vaš dan?

Počinje između 6 i 7 časova ujutru, što je velika promena u odnosu na moj pređašnji život, ali naravno kao i svi i ja sam se navikla na ovaj novi tempo.
Dan se završava oko 9 uveče kada stavljamo bebu na spavanje, pa onda imam malo vremena i za sebe.
Imamo sreću da nam je beba od dobrih spavača, tako da još ni jednom nismo imali neprospavanu noć, na čemu smo veoma zahvalni.

Koji vam je nadraži deo dana?

Predveče, kada se lagano spremamo za spavanje, imamo sat dva predviđenih samo za igru i maženje. Ona je inače uglavnom raspoložena, ali tada kao da oseća da smo završili sve obaveze, šetnje, hranjenja, i da je to vreme samo naše bez telefona i drugih smetnji kakve postoje tokom dana. Tada je najslađa i samo se smeje i neki potpuno novi vid komunikacije se rađa između nas, svakim danom sve više i više.

Kako provodite vreme sa bebom?

Najviše volim da provodim vreme sa Leonom, a ako iz nekog razloga se zadržim predugo negde bez nje, često me hvata neka čudna nervoza, kao da ću nesto važno propustiti. Volim da uživam i svakom danu sa njom, da pratim svaku mali promenu i novinu. Ona se stalno menja u ovom periodu, sve upija i uči, a ja se trudim da naše vreme bude kvalitetno. Verujem da oni sada već razumeju mnogo više nego što mi mislimo, zato se trudim da joj budem posvećena maksimalno. Uglavnom se igramo, idemo u šetnju, mazimo i sve ostalo što je u skladu sa njenim uzrastom.

Kako je prošla vaša trudnoća?

Predivno. Priznajem da sam imala veliku sreću da su me zaobišle skoro sve trudničke muke kao što su povraćanje, malaksalost, gorušica i želja za određenom hranom. Stvarno sam se sjajno osećala tokom cele trudnoće. Vežbala sam, hranila se zdravo, uživala u stomaku koji je rastao, čitala joj, puštala muziku i uopšte slala ljubav :).

Šta savetujete drugim mamama?

Savetujem da ne slušaju mnogo saveta.

Ja sam imala iskustvo porođaja u Americi i prvih mesec dana provedenih tamo, a potom paralelu sa odgajanjem deteta u Srbiji. Shvatila sam da ne postoji ispravno ili neispravno u većini slucajeva. Ja sam prva osetila taj strah da nesto ne uradim kako treba. Potom sam se vremenom opustila i kada sam uvidela koliko su ta mala stvorenja ustvari otporna, promenila sam stav i stres se znatno umanjio. Normalno je biti pod presijom prvih dana i meseci, ali znajte da nešto što je ovde pod obavezno, u drugoj zemlji za to nisu ni čuli i slično.
Treba se edukovati i čitati, ali nikako stresirati, jer koliko ustvari možemo pogrešiti, mi kao majke koje u dubini znamo šta je najbolje za naše dete.

Kako uspevate da uskladite posao/karijeru/porodicu?Trenutno radim na jednom velikom projektu, dugoročnijem od onoga što je nudio manekenski posao, i pošto je privatni posao u pitanju mogu da uskladim vreme onako kako meni odgovara što mi trenutno mnogo znači. Ne bih dozvolila, bar ne dok je Leona ovako mala, da porodica trpi zbog karijere, tako da se sada pronalazim u nekim novim vodama koje me izuzetno raduju i u kojima i dalje mogu biti potpuno posvećena bebi.O čemu je reč saznaćete uskoro…Vaš moto je…

Ništa što smo ikada zamislili nije van naših sposobnosti, već samo isključivo van našeg trenutnog saznanja o sebi.

Autor: Knežević Ivana
Foto: Privatna arhiva