Brnabić se danas u Pekingu sastaje sa Si Đinpingom

Premijerka Ana Brnabić se trenutno nalazi u poseti Kini gde će danas imati susret sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Očekuje se da će razgovarati o političkim i ekonomskim temama. Tokom posete, premijerka će posetiti Institut za genetiku i razvojnu biologiju Kineske akademije nauka, kao i Kulturni centar Srbije u Pekingu. Brnabić je izrazila očekivanje da će se na sastanku sa Si Đinpingom potvrditi snažno prijateljstvo između Srbije i Kine, ističući politički značaj tog susreta. Takođe je naglasila da nema otvorenih političkih pitanja između dve zemlje, a sastala se i sa kineskim premijerom Li Ćiangom.

Kina je potvrdila podršku međunarodnom pravu i teritorijalnom integritetu Srbije, dok je Srbija ponovila podršku politici jedne Kine. Ekonomski odnosi i trgovinska razmena između Srbije i Kine su u porastu, a Sporazum o slobodnoj trgovini koji se očekuje da stupi na snagu 2024. godine će dodatno doprineti toj saradnji. Brnabić je takođe otvorila paviljon Srbije na 6. Kineskom međunarodnom uvoznom sajmu u Pekingu, gde je Srbija počasni gost, i pozvala sve da posete Međunarodnu izložbu Belgrade EXPO 2027.