Početak Uncategorized Cene voća naglo skaču zbog mraza

Cene voća naglo skaču zbog mraza

64
0
Martovski mraz uništio je i dobar deo zasada trešanja i krušaka, dok su plantaže jabuka i višanja izdržale niske temperature.
 
„Trenutna niska temperatura nije rizična. Prolećni sneg spasao je voćare od još većih gubitaka prinosa, jer su pupoljci ostali zaštićeni od mraza“, kaže za Politiku profesor Zoran Keserović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. On upozorava da će, ukoliko bude bilo mraza, problematična biti i prva dekada aprila.
 
Prema njegovim rečima, najkritičniji period bio je početak marta. Tamo gde se temperatura spuštala i do minus 24 stepena Celzijusa kajsije, trešnje i vinova loza izmrzle su sto odsto, dok je šteta kod trešnje bila od 30 do 70 procenata. Keserović procenjuje da će ovogodišnja proizvodnja biti i do 60.000 tona manja, ili oko osam odsto u odnosu na ukupnu domaću proizvodnju voća, koja iznosi 1,4 miliona tona.
 
„Ovo je najoptimističnija prognoza i zasnovana je na analizama sa terena. Ali, pamtimo i godine sa mnogo većim gubicima. Recimo, 2012. ukupan rod kajsije izmrzao je 99 odsto. Srbija je te godine izgubila 350.000 do 450.000 tona voća“, ističe sagovornik Politike.
 
On veruje da će zbog ovakve situacije u voćnjacima šljive, kajsije i trešnje biti znatno skuplje nego inače, što ide naruku proizvođačima koji nisu pretrpeli štetu. Ali ne i prerađivačima, pa se tako može očekivati i rast cena svih proizvoda koji se proizvode od voća, poput sokova i džemova…
 
Keserović podseća da je dokaz tome i cena jabuka u Poljskoj. One su trenutno oko 45 odsto skuplje nego pre nekoliko meseci. Ovaj drastičan rast cena direktna je posledica pada proizvodnje tog voća na nivou cele EU, i to za milion tona. Jedan od uzroka najlošije evropske berbe jabuka u poslednjoj deceniji upravo je prošlogodišnji prolećni mraz.
 
Autor: Politika
Foto: Pixabay

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here