Početak Gradske vesti Centar za reproduktivno zdravlje u Almaškom delu grada

Centar za reproduktivno zdravlje u Almaškom delu grada

85
0

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, direktor Doma zdravlja ”Novi Sad” dr Veselin Bojat i zamenik generalnog direktora NIS a.d. Vadim Smirnov obišli su ambulantu Doma zdravlja u Almaškoj ulici br. 4 koja je rekonstruisana i adaptirana za potrebe Gradskog centra za unapređenje reproduktivnog zdravlja, čije formiranje su omogućili Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku Republike Srbije, Grad Novi Sad i kompanija NIS a.d. Novi Sad. Rekonstrukciju objekta vrednu 55 miliona dinara, finansirali su Grad, sa 38.333.330,00 dinara i Republika sa 16.666.670,00 dinara. Donacija NIS a.d. u iznosu od 15 miliona dinara, realizovana je u okviru programa ”Zajednici zajedno 2019” i to za opremanje prostora i nabavku opreme.

Ponosan sam što dobijamo ovakav zdravstveni centar u najstarijem delu grada koji je namenjen onima koji tek treba da postanu naši sugrađani. Za mene je ovo snažna simbolika, pobeda života i pokazatelj da ulažemo u sve segmente zdravstva i pored borbe protiv virusa Korona. Verujem da će buduće mame, ali i bake i deke, s obzirom na to da će ovde biti formirano savetovalište i za njih, dolaziti i da će im programi biti od koristi. Ponosni smo na to kako radi Dom zdravlja, a posebno u kovid ambulanti i u okviru vakcinacije građana. Pozivam sugrađane da budu odgovorni i da se vakcinišu, da što pre dođemo do kolektivnog imuniteta. Hvala kompaniji NIS a.d. i Vladi Republike Srbije na podršci, a verujem da će Almašani biti zadovoljni što se ulaže u njihov kraj. Na inicijativu Udruženja Almašani i Grada, odlukom Vlade, ceo potez od Almaške do Saborne crkve je pod posebnim režimom zaštite – istakao je gradonačelnik Vučević.

Kako je rečeno tokom posete, Centar će imati lokalni i regionalni značaj jer će objediniti aktivnosti za unapređenje reproduktivnog zdravlja i za podršku Programu sprovođenja populacione politike, a služiće i za edukaciju zdravstvenih radnika i saradnika, prosvetnih radnika, učenika osnovnih i srednjih škola u Vojvodini koji bi u svojim sredinama sprovodili adekvatne aktivnosti, ali i edukovali druge na tom polju. Okosnicu Centra će činiti Škola za trudnice, Savetovalište za mlade, juvenilni ginekolog, stomatolog, patronažne sestre opredeljene za praćenje ranog razvoja, a biće formirana tri nova savetovališta i to Škola roditeljstva, Škola za bake i deke i Savetovalište za dojenje.

Škola za trudnice je brend Doma zdravlja i oko 1500 trudnica tokom godine pohađa 15000 časova. Novina je da ćemo vratiti juvenilnog ginekologa u primarnu zdravstvenu zaštitu kako bismo imali što zdraviju populaciju. Drago mi je što je prostor koji je bio pred rušenjem, sada ukras Novog Sada, a rekonsturuisan je po instrukcijama Zavoda za zaštitu spomenika kulture – rekao je dr Veselin Bojat i dodao da će u Centru raditi između 25 i 30 zdravstvenih radnika.

Teška godina je iza nas, ali ni mi, ni Grad ne odustajemo od strateškog opredeljenja, a to je da se unapredi standard života. Imamo izuzetnu saradnju, prošle godine uložili smo dosta novca u modernizaciju 10 škola u Novom Sadu, a ove godine uložićemo u ekologiju – naglasio je zamenik generalnog direktora NIS a.d. Vadim Smirnov.

Gradski centar za unapređenje reproduktivnog zdravlja je osnovan pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada sa ciljem da bude namenjen celokupnoj zajednici.

U objektu je obezbeđen i prostor namenjen Udruženju Almašana.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here