Početak Gradske vesti Četrnaesta tradicionalna Bajramska sofra u Novom Sadu

Četrnaesta tradicionalna Bajramska sofra u Novom Sadu

26
0

 

Zamenik gradonačelnika Novog Sada, Igor Crnobarac, prisustvovao je četrnaestom po redu obeležavanju Bajramske sofre, organizovane povodom Kurban bajrama, jednog od najvećih islamskih praznika. Manifestacija pod nazivom „Ulica otvorenog srca – Bajramska sofra“ održana je u pešačkoj zoni Novog Sada četvrtog dana Kurban bajrama. Za ovu priliku, pripremljeni su specijaliteti koji su posluženi svim građanima Novog Sada, uz pomoć donatora.

Večeras u Ulici otvorenog srca pokazujemo koliko je Novi Sad velik i širok. Ova manifestacija, koja se održava već četrnaestu godinu, postala je neizostavni deo duha grada, šaljući poruku mira, ljubavi, tolerancije i suživota u multikonfesionalnom i multinacionalnom okruženju – izjavio je zamenik gradonačelnika Crnobarac. On je čestitao Kurban bajram svim vernicima, izrazivši želju da se očuva slika Novog Sada kao grada otvorenog srca za sve nacionalnosti i verske zajednice.

Reis Islamske zajednice Srbije, Senad ef. Halitović, istakao je da je lepo i lako obeležavati Bajram u Novom Pazaru, gde su muslimani većina, ali da je jednako lepo biti za bajramskom sofrom sa Novosađanima. On je poručio da Kurban bajram poziva na čuvanje ljudskih vrednosti i biti dobri jedni prema drugima.

Savetnik predsednika vlade Republike Srbije, Predrag Rajić, preneo je pozdrave predsednika Vlade, Miloša Vučevića, koji je dvanaest puta učestvovao u ovoj manifestaciji, podstičući svest o značaju interkonfesionalnog i međuetničkog dijaloga. Rajić je naglasio važnost slike zajedništva i sloge, posebno u vremenima kada je zemlja izložena pritiscima.

Muftija srbijanski i vojvođanski, Muhamed ef. Ziljkić, zahvalio je predstavnicima lokalne i pokrajinske vlasti na podršci u organizaciji, kao i Novosađanima koji su uveličali ovu svečanost. On je poručio da ova manifestacija šalje najlepšu sliku zajedništva i bratske ljubavi u svet.

Organizatori svečanosti su Islamska zajednica Srbije – Mešihati srbijanski, sandžački i Muftijstvo vojvođansko, uz podršku Udruženja „Nur – svetlost“, Grada Novog Sada, Kulturnog centra Grada Novog Sada, Vlade AP Vojvodine i dobrotvora.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here