Početak Gradske vesti Copy of Većina građana Srbije zarađuje koliko najslabije plaćena opština u Vojvodini

Copy of Većina građana Srbije zarađuje koliko najslabije plaćena opština u Vojvodini

33
0

Prema podacima, Novosađani su u junu u proseku zarađivali 74.516 dinara bruto ili 53.812 dinara neto, što je pad u odnosu na maj.
 
Prosečna plata na nivou Vojvodine bila je 64.564 dinara bruto ili 46.704 dinara neto. Najnižu platu imaju stanovnici Bača – svega 37.703 dinara.
 
Međutim, najniža prosečna plata u Vojvodini najbliža je po iznosu stvarnoj, medijalnoj plati u Srbiji. Naime, medijalna zarada iznosi 38.500 dinara i posmatra se kao pravi pokazatelj zarada najvećeg procenta građana Srbije. 
 
Na nivou cele Srbije je prosek plate bio 68.047 dinara bruto, tj. 49.226 dinara neto.
 
Zaposleni u javnom sektoru u junu su zarađivali u proseku 54.552 neto ili 75.707 bruto. U javnim preduzećima plata je bila 57.588 dinara, a u zdravstvenim ustanovama 49.058. Kod preduzetnika su plate 36.856, dok su kod pravnih lica duplo veće – 72.170 dinara.
 
Najviše zarade su, kao i uvek, u oblastima informacionih tehnologija, farmakologije, rudarstva i vazdušnog saobraćaja, dok su najmanje zarade u većini uslužnih delatnosti. Podsetimo, ovo su plate obrađene po novoj metodologiji Republičkog zavoda za statistiku, na osnovu podataka koje dostavlja Poreska uprava. 
 
Obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade zaposlenih u radnom odnosu, ali i zarade onih mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi. 
 
Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.
 
Autor: Gorica Nikolin – gorica@021.rs
Foto Alo.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here