Početak Gradske vesti Ćurčić u obilasku Agrobiznis inkubatora u Sremskoj Mitrovici

Ćurčić u obilasku Agrobiznis inkubatora u Sremskoj Mitrovici

3
0

Potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić istakao je danas, tokom obilaska štanda na Međunarodnom sajmu voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva „Agro Belgrade 2023“, glavni cilj ovog biznis inkubatora.

da pomogne poljoprivrednim proizvođačima da na tržištu dođu do krajnjeg kupca sa svojim proizvodima.

Štand su obišli i ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković i ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Hil, gde su ih domaćini potpresednik Branko Ćurčić i dekan Poljoprivrednog fakulteta pro. dr Nedeljko Tica upoznali sa proizvođčima iz Srema koji su svoje proizvode predstavli na sajmu.

„Želimo da pomognemo našim malim proizvođačima u njihovom nastupu na tržištu, sertifikaciji proizvoda, kao i marketinškoj promociji. I upravo danas ovde vidimo rezultate rada Agrobiznis inkubatora, jer na međunarodnom sajmu imamo 15 izlagača sa teritorije Srema“, rekao je potpredsednik Ćurčić.

Prema njegovim rečima, Agrobiznis inkubator u Sremskoj Mitrovici je prvi takav inkubator u Srbiji i da su njegovi osnivači Pokrajinska vlada, Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, Agencija za ruralni razvoj Grada Sremske Mitrovice i Poljoprivredna stručna služba.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta Nedeljko Tica izjavio je da je studija koju je Fakultet uradio pokazala da je ovaj oblik podsticanja poljoprivredne proizvodnje izuzetno važan za AP Vojvodinu i celu Srbiju.

„Iskustva susednih zemalja pokazuju da su agrobiznis inkubatori ozbiljni pokretači razvoja, te da imaju veliku ulogu u unapređenju poljoprivredne proizvodnje, pre svega malih gazdinstava i njihovog povezivanja, u dolasku do mera finansijske podrške, poboljšanju kanala prodaje i postizanja boljih rezultata“, izjavio je dekan Tica.

Prema rečima dekana, u Vojvodini postoji 120.000 poljoprivrednih gazdinstava, a u narednom periodu u AP Vojvodini i Srbiji biće osnovano još agrobiznis inkubatora ovakve vrste, koji će dati punu podršku našim poljoprivrednim proizvođačima.

„Potražnja za zdravom hranom i za hranom poznatog geografskog porekla naš je cilj. Okupljamo porodična gazdinstva koja imaju svoju proizvodnju i podižemo preduzetnički duh u poljoprivredi“, izjavio je Panić.

Agrobiznis inkubator Sremska Mitrovica, imaće prvo predstavljanje na sajmu „Agro Belgrade 2023“, od 26. do 28. januara.

Uloga sajma se ogleda u tome što će poljoprivredni proizvođači moći da vide kako njihovi proizvodi prolaze na tržištu i da se upoznaju sa konkurencijom i steknu iskustvo da bi unapredili proizvodnju.

Na manifestaciji će se predstaviti kompanije iz oblasti voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva, kao i poljoprivredne zadruge iz Srbije i inostranstva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here