Početak Uncategorized Da li želudac može pući od previše hrane?

Da li želudac može pući od previše hrane?

93
0

 
„Popular Science“ bavio se ovom temom, poredeći želudac sa balonom, koji je sasvim mali kad je prazan i, logično, širi se kako se puni. I kao i balon, i želudac ima tačku pucanja. Ipak, postoji jedna caka. Razlika je u tome što ako previše naduvate balon, pritisak i volumen stvaraju čvršću vezu, pa kako raste pritisak, tako se povećava i volumen, dok kod želuca nije tako. Stanje želuca nije određeno samo onim što smo uneli. 
 
Unos kontrolišu i nervi, kao i hormoni, ali je teže izmeriti njihov uticaj na želudac. Onaj prazan želudac može da drži dva do tri decilitra tečnosti. To nije ni jedna boca koka-kole, piše Popular Science. 
 
Volumen se udvostručuje u trenutku kad počnete da jedete, čak i ako samo razmišljate o jelu. Refleks mozga kroz nerv vagus poručuje želucu da stiže hrana. A kada stigne, želudac se opušta da napravi mesto. 
 
Za razliku od balona, povećanje pritiska zbog hrane ili tečnosti ne čini da se želudac opušta i širi. To je sve rezultat toga što mozak poručuje nervima u želucu. Ova ekspanzija nije kao kod balona koji se puni vazduhom. Želudac je prekriven uzdužnim naborima, koji se šire kako organ raste. Ali ti nabori imaju ograničenja. Ćelije želuca obložene su nervima. Kad dosegnemo tačku da smo dovoljno pojeli, ovi nervi šalju signal u mozak i poručuju da smo puni i da treba da prestanemo da jedemo. 
 
Želudac ima izlazni otvor i hrana ostaje u želucu od 10 do 15 minuta pre nego što počne da izlazi. Koliko je veliki želudac za tih deset do 15 minuta? To zavisi od mnogo faktora, starosti, zdravlja, prehrambenih navika, hormona, ali najvažnije je da li slušate šta vam želudac poručuje. Za većinu ljudi osećaj da su se prejeli počne nakon što želudac ima 4,7 do 14,7 decilitara tečnosti. 
 
Ali tokom vremena želudac može da se raširi, ako praktikujete prejedanje. Na primer, na takmičenju u jedenju viršli, pobednik je pojeo 72 hot-doga. To je 7,5 litara hrane u želucu. Mozak ima poslednju reč u tome koliko možemo da pojedemo. 
 
Može li savršeno zdrav želudac da eksplodira od previše hrane? Za sada, dokumentovano je samo šest takvih slučajeva. Uglavnom ne može da eksplodira. Želudac je organ koji, ipak, zahteva da ne preterujemo sa hranom u vreme praznika, ukoliko želimo da je što duže zdrav i funkcionalan. 
 
Izvor: Portal 021

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here