Početak Politika Danas počinje štampanje glasačkih listića za referendum: građani će odlučivati o promeni...

Danas počinje štampanje glasačkih listića za referendum: građani će odlučivati o promeni Ustava

14
0

Štampanje glasačih listića za izjašnjavanje građana na republičkom referendumu, radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava, počinje danas u 10 časova u štampariji JP „Službeni glasnik“.

Građani Srbije će u nedelju, 16. januara od 7 do 20 časova imati priliku da izađu na referendum i  izjasne se da li će Ustav, kao najviši pravni akt naše zemlje biti promenjen ili će, pak, ostati isti.

Republička izborna komisija (RIK) je u nedelju, 2. januara objavila da je ukupan broj glasača u Srbiji na predstojećem referendumu o ustavnim promenama 6.510.233.

Ovu odluku o objavljivanju ukupnog broja glasača na dan 31. decembra 2021. godine, koja će biti objavljena u „Službenom glasniku Republike Srbije” RIK je donela na jučerašnjoj sednici.

Predsednik komisije, Vladimir Dimitrijević, izjavio je da je, u skladu sa Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, rešenjem zaključilo birački spisak 15 dana pre dana izbora, odnosno 31. decembra u ponoć. Time je, kako Dimitrijević dodaje, ministarstvo postupilo u zakonom propisanom roku.

Foto: Miloš Miškov

-Na sednici su određene tri članice RIK-a koje će činiti Komisiju za kontrolisanje štampanja glasačkih listića, a glasačke listiće, koji će biti štampani na jednom mestu, priprema nadležna komisija– objasnio je Dimitrijević.

Dimitrijević je dodao da još uvek nema nikakve zvanične informacije o održavanju glasanja na Kosovu I Metohiji, kao i da će, čim ih bude imao, obavestiti javnost u propisanim rokovima.

Referendum o promeni Ustava u oblasti pravosuđa zakazan je za nedelju, 16. Januar 2022. Ustav se menja kako bi se srpsko zakonodavstvo uskladilo sa evropskim, u procesu pristupanja Srbije EU. Promene se odnose na način izbora sudija i tužilaca kako bi se smanjio uticaj politike u tom procesu.

Naslovna fotografija: Dejan Kujundžić

Novi Sad, 03. januar 2022. godine

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here