Danas sednica kriznog štaba, da li će biti uvođenja novih mera

Tanjug /Slobodan Miljević
Tanjug /Slobodan Miljević
Sednica Kriznog štaba za suzbijanje pandemije koronavirusa zakazana je za 11 sati, a jedna od glavnih tema biće kovid propusnice.

Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda i član Kriznog štaba, rekao je za RTS da bi potencijalno uvođenje kovid propusnica moglo da ima nekoliko prednosti.

-Jedna od prvih je da one ljude koji nisu vakcinisani zaštitimo, da ne ulaze u prostor gde eventualno mogu da se razbole. S druge strane, da omogućimo privredi da funkcioniše, da ljudi mogu da rade u oblastima koje su pod rizikom zbog trenutne situacije, a u krajnjoj liniji, da motivišu ljude da se vakcinišu- istakao je Radojičić.

Kompanija MSD Srbija saopštila je da je sa Vladom potpisala sporazum o nabavci leka “molnupiravir”, koji zaustavlja replikacuju virusa u organizmu.

Bojan Trkulja, iz Udruženja proizvođača inovativnih lekova, navodi da je neophodna dozvola u zemlji proizvođača, u ovom slučaju iz SAD-a, dok magistar farmacije Pavle Zelić za RTS kaže da pre decembra ne možemo da očekujemo stav Američke uprave za hranu i lekove.

Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 1.062.960 osoba, a prema poslednjim podacima zaražene su još 7.664 osobe od 25.339 testiranih uzoraka. Od posledica zaraze preminulo je 57 osoba. Na respiratoru su 274 pacijenta.

nsuzivo.rs,objektiv24

Foto Tanjug /Slobodan Miljević