Deca nacrtala da im najviše nedostaju drugari, bake i deke

Profesori Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Kikindi, tokom vanrednog stanja posvetili su se istraživačkom radu. Zajedno sa vaspitačima, a uz saglasnost roditelja, sproveli su istraživanje o analizi dečijih crteža na temu epidemije koronavirusa.

Deca uzrasta od 3 do 7 godina likovnim tehnikama prikazali su šta im najviše nedostaje tokom vremena izolacije.

U istraživanje su uključena deca iz kikindskih vrtića, ali i državnih i privatnih predškolskih ustanova iz Kanjiže, Novog Kneževca, Vrbasa, Novog Sada, Beograda, Stare Pazove i Svilajnca.

“Ono što deca uglavnom nacrtaju su porodice, u kojima naravno provode svoje vreme, sa maskama i rukavicama. Crtaju i igrališta, svoje drugare, zatim i izgled samog virusa, koji ih verovatno plaši, jer i vide u medijima onaj čuveni prikaz. Poruke koje šalju je da im nedostaje druženje, boravak u vrtiću. Nedostaju im drugari. Imamo i zanimljive crteže, gde vidimo bake i deke, s obzirom na to da bake i deke sada ne mogu da čuvaju decu. Oni im zaista nedostaju. Uglavnom, to su drugari, vaspitači i igrališta”, kaže Angela Mesaroš Živkov, direktorka Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Kikindi.

Istraživanje i dalje traje, a radovi se mogu poslati do 30. aprila.

Izvor: RTV