Decenija postojanja Dunavskog biznis foruma obeležena na 88. Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, otvorio je danas deseti po redu, jubilarni Dunavski biznis forum, koji se i ove godine održava na Novosadskom sajmu, u organizaciji kompanije ,,Media Invent“ iz Novog Sada, u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam.

Dunavski biznis forum je nastao kao plod privatno – javnog partnerstva, tačnije saradnje ,,Media Invent“ i Pokrajinske vlade sa osnovnim zadatkom promocije i afirmacije Dunavske strategije.

Ovogodišnji Dunavski biznis forum, kao i prethodnih godina, okuplja brojne eminentne goste iz javnog i privatnog sektora iz čitavog regiona, s tim što je opseg samih tematskih celina umnogome veći i raznovrsniji, te obuhvata mnoge privredne grane i druge oblasti od značaja za Dunavski region.

Cilj ovogodišnjeg foruma je sagledavanje problema u društvu i privredi, kroz prizmu pametnih gradova, održive privrede, i kroz mnoge druge aktuelne teme, kao i šta je urađeno na polju implementacije i realizacije Dunavske strategije.

Direktnim uključenjem, sekretar Ivanišević se obratio učesnicima istakavši da je Forum veoma značajan, posebno sa aspekta što je prerastao u regionalnu, odnosno međunarodnu, manifestaciju koja traje već čitavu deceniju, sa tendencijom proširenja interesnih sfera i van samog regiona Balkana. Okupljanje kako predstavnika javnog sektora, tako i preduzetnika, te predstavnika domaćih i stranih kompanija, važno za jačanje mreže aktera posebno u privredi i turizmu, sa ciljem osnaživanja preduzetništva i saradnje u zemljama regiona.

,,Ovo što radimo zajedno, povezivanjem regiona jeste jedini siguran put u budućnost. Uvek su uz obale reka nastajala naselja, gradovi, i uvek su se u tim gradovima rađala prijateljstva, rađao se biznis, rađao se profit. Povezivanje kroz Dunav, kao i kroz sve druge mikroregije veoma važan”, rekao je Ivanišević.

Tematske celine jubilarnog Dunavskog biznis foruma jesu komorski sistem, turizam i turističke delatnosti, unapređenje regionalne saradnje i održivi razvoj kroz ekologiju, energetiku i turizam.

Značajan pomak u odnosu na prethodne godine jeste i dalja razrada aspekata pametnih gradova i energetske efikasnosti, a kroz ,,pametne“ ljude koji su uključeni u konceptualizaciju ovakvih urbanih sredina.

Prema rečima organizatora, ove godine se po prvi put ustanovljava priznanje ,,Robert Šuman“ na Dunavskom biznis forumu, u čast francuskog državnika i jednog od utemeljivača Evropske unije, koji je odigrao ključnu ulogu u obnovi posleratne Evrope, a biće uručeno u okviru uručenja i priznanja ,,Dunavski cvet”, večeras u Hotelu ,,Novi Sad”.

Dunavski biznis forum se ove godine održava na Novosadskom sajmu u trajanju od dva dana.