Početak Vase Price Dečija igrališta, poklon najmlađim Rumljanima

Dečija igrališta, poklon najmlađim Rumljanima

79
0

U Rumi se već nekoliko godina  sprovodi program  “Participativno budžetiranje”. Jedan od rezultata tog programa, koji se sprovodi već nekoliko godina je montiranje šest novih igrališta za decu u samom gradu. U jeseni za nama bezbedna i moderna igrališta su postavljena na šest gradskih lokacija i to u Železničkoj ulici ( kod zgrade Elektrovojvodine), Lenjinovoj ( na mestu postojećeg igrališta i skejt parka), u Kosovskoj ulici, zatim dva u okolini Doma zdravlja ( naselje Lamele i detelina) i u Malom parku.

Dece je u Rumi sve više, a kako stoje stvari, sve je više i igrališta namenjenih za najmlađe. U okviru istog projekta u prethodnim godinama isti mobilijari sa tartan podlogama pstavljeni su i u većini rumskih sela, a slično će se nastaviti i u budućnosti.  Ovde nije namera da se bavimo dnevno-političkim događanjima, već samo da se radujemo, kao i mališani i njihovi roditelji, novim mestima koja su u službi dece. Uz svako igralište  oplemenjen je okolni prostor, pa su tako postavljene i klupe i kante za otpatke, svaka lokacija dobila je nov izgled, a najbolje slike su slike mališana koji su na igralištima kad god to vreme dozvoljava( zbog zaštite privatnosti i zaštite maloletnika to na fotografijama nije zabeleženo, ali verujte nam na reč.

Reč-dve i o pomenutom projektu “Participativno budžetiranje”. On se u rumskoj opštini sprovodi punih šest godina i Opština Ruma je među vodećima u Srbiji po uspešnosti. Radi se o tome da je građanima, koji različitim taksama i porezima pune opštinsku kasu, omogućeno da sami kažu šta to treba da se uradi od njihovog novca. Svake godine pred početak jeseni građani iz grada i iz svih sela predlažu projekte, a oni nakon prve procene izlaze na glasanje, koje se sprovodi na više načina. Od nekoliko ponuđenih, uglavnom pet projakata sa najviše glasova ulaze u projekciju budžeta za narednu godinu. Jedan od takvih je upravo i postavljanje igrališta u gradu, a u prethodnim godinama i u selima. Često se nadovezuju jedan na drugi, pa je tako 2019.postavljen skejt i fitnes park u Lenjinovoj, koji je ove jeseni  dopunjen i dečijim igralištem. Upravo je ovo mesto pokazatelj da je u pitanju prava stvar, jer se na  igralištu u Lenjinovoj uvek traži mesto više.

Ima tu još mnogo toga, od pešačko-biciklističkih staza između sela, opremanja škola i vrtića, uređenja grada. Ove, 2021.godine, primera radi , gradiće se novo inkluzivno dvorište za korisnike Dnevnog centra za decu, mlade i odrasle sa smetnjama u razvoju, postavljaće se česme u gradu, opremaće se škole u gradu i u selima,a sadiće se i novi drvoredi.

Izvor: Discover Srem
Auto: Sofija Belotic

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here