Početak Gradske vesti Dina Vučinić: „Prisustvo policajaca u školama dalo je rezultate i doprinelo osećaju...

Dina Vučinić: „Prisustvo policajaca u školama dalo je rezultate i doprinelo osećaju sigurnosti dece.“

30
0

Dina Vučinić, članica Gradskog veća za obrazovanje, istakla je za RTV1 da je prisustvo policajaca u školama dalo rezultate i da se deca osećaju sigurnije u njihovom prisustvu.

Trеnutno u Novom Sadu imamo višе oblika nasilja prvog nivoa, ali to nijе zabrinjavajućе. To nam govori da su sе prosvеtni radnici, roditеlji, rukovodioci potpuno osvеstili kako da prеpoznaju i prijavе nasilje. Imamo manji broj nasilja drugog i trеćеg nivoa, a vidimo i da je prisustvo policajaca u školama dalo rezultate. MUP je odlučio da, nakon nеmilog događaja prе godinu dana, da pripadnici unutrašnjih poslova budu prisutni svaki dan u svim smеnama i ja im se ovim putem zahvaljujem. To nije lako organizovati, imamo 55 škola u gradu. I ja kada vodim svoje dete u školu osećam se sigurnije kada ih vidim, kao i moje dete,“ istakla je članica Gradskog veća.

Saradnja sa roditeljima ne funkcioniše uvek najbolje, istakla je Vučinić, dodajući da oni često greše iz više razloga i nekada je to prezaštićen stav prema svom detetu.

„Mi decu učimo šta su njihova prava, a ne obaveze i moramo da napomenemo da i roditelji imaju obaveze i da su odgovorni za ponašanje deteta u školama. Najgore je kada roditelj izmesti problem van institucije, kada nema poverenja. Sve će biti dobro kada roditelji vrate poverenje u institucije. U Novom Sadu koordinaciono telo funkcioniše već 10 godina i prošli smo sve obuke sa osnovnim i srednjim školama. Od aprila želimo da ovu obuku prođemo sa roditeljima. Postoje jasni koraci u postupanju kada se desi nasilje ili se sumnja na nasilje. Pozvaćemo ih sve krajem aprila, a obuku rade prosvetni inspektori, predstavnici Centra za socijalni rad i policije.“

Vučinić je naglasila da onlajn nasilje nije nova pojava i da je naročito bilo u porastu tokom korone te da su to posledice novog doba. Navela je i da su na tom nivou roditelji bitna karika.

„Najbolje je uveče pregledati telefone i videti šta su pretraživali. Ja to radim na primer. Mi ne možemo da uđemo u svaku porodicu. Prosvetni radnici iz ljubavi rade ovaj posao i drago mi je što su im povećali platu krajem godine, jer su nam važna karika u društvu. Smatram da zaslužuju još veću satisfakciju. Moramo svi zajedno da radimo, jer samo tako možemo da stvorimo bezbedno okruženje za decu.“ istakla je Vučinić

Objektiv24

izvir: dnevnik

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here