Početak Gradske vesti Dodeljeno 52,5 miliona dinara za poboljšanje uslova stanovanja izbeglih i raseljenih porodica...

Dodeljeno 52,5 miliona dinara za poboljšanje uslova stanovanja izbeglih i raseljenih porodica u Vojvodini

17
0

Povodom obeležavanja Svetskog dana izbeglica, pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović uručila je danas ugovore za nabavku građevinskog materijala namenjenog adaptaciji i izgradnji stambenih objekata u vlasništvu izbeglih i raseljenih porodica u Vojvodini. Pokrajinska vlada je za ovu svrhu izdvojila 52,5 miliona dinara.

Ova bespovratna sredstva su ove godine dodeljena za 167 porodica u okviru programa koji se realizuje preko Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu.

Maksimalni iznos pojedinačnih ugovora iznosi 400.000 dinara po korisniku. Danas su ugovori dodeljeni za prvih trideset porodica sa područja Novog Sada, Temerina, Inđije i Iriga, koje su već započele izgradnju svojih domova.

Sekretarka Jovanović je čestitala dobitnicima i pozvala ih da sredstva iskoriste na najbolji mogući način kako bi trajno rešili svoje stambeno pitanje.

„Rešavanje stambenog pitanja je jedan od dva najvažnija uslova za trajnu i održivu integraciju izbeglih i raseljenih porodica u lokalnu zajednicu. Drugi uslov je zaposlenje, odnosno prihodi koji omogućavaju ekonomsku samostalnost. Fond realizuje programe koji su usmereni na stvaranje oba ova uslova, i u tome će, kao i do sada, imati podršku Pokrajinske vlade“, istakla je sekretarka Jovanović. Dodala je da su od prošle godine sredstva za rešavanje ovog pitanja znatno povećana.

Podsetila je da prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, u zemlji trenutno boravi oko 24.000 ljudi sa izbegličkim statusom, od kojih je nešto više od polovine smešteno u Vojvodini.

„Ovim programom pomoći rešavamo stambeno pitanje jedne grupe naših građana, ali i podstičemo oživljavanje sela, povećavamo kvalitet života građana i ostvarujemo niz drugih koristi za ukupnu populaciju. U tome se ogleda poseban opštedruštveni značaj ovog programa“, navela je sekretarka Jovanović.

Dodala je da će u narednom periodu ugovori biti zaključeni i sa preostalih 137 porodica izbeglih iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i raseljenih sa Kosova i Metohije.

Događaju je prisustvovao i direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima, Aleksandar Đedovac.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here