DOM ZDRAVLJA „NOVI SAD“: Povećan broj obolelih od gripa, evo kako da se zaštitite

dom zdravlja
Prema izveštaju Instituta za javno zdravlje Vojvodine trenutno je na našoj teritoriji registrovan srednji prag intenziteta aktivnosti virusa gripa, sa rastućim trendom, saopšteno je danas iz Doma zdravlja „Novi Sad“.

Kako se navodi, predominantan je virus Influenzzae tip A H1N1 koji u najvećem broju slučajeva prolazi spontano i bez komplikacija za oko nedelju dana. U skladu sa situacijom na terenu, koja zahteva posebnu pažnju, lekari Doma zdravlja „Novi Sad“ spremni su da reaguju u slučaju da bude proglašena epidemija gripa.

Grip je akutna infektivna bolest primarno respiratornog trakta uzrokovana virusom Influence. Postoje tri tipa virusa A,B,C od kojih tip A i tip B izazivaju oboljenje kod ljudi.

Iz Doma zdravlja „Novi Sad“ savetuju mirovanje, uzimanje simptomatske terapije, polivitaminske ishrane, voće, povrće, naravno ne zapostaviti ni ostale grupe namirnica. Izuzetno je važno hidriranje (unos tečnosti, voda, čajevi, limunade).

Rasprostranjenost i težinu bolesti određuje nivo kolektivnog imuniteta u populaciji. Težina bolesti je u direktnoj korelaciji sa količinom virusa koja se izlučuje respiratornim sekretima.U slučaju razvoja komplikacija u vidu pogoršanja opšteg stanja, otežanog disanja, gušenja, osećaja nedostatka vazduha, izražene glavobolje, iz novosadskog doma zdravlja savetuju da se pacijenti odmah jave svojim izabranim lekarima.

Posebno su ugroženi stariji od 65 godina, hronično oboleli, imunokompromitovani, zdravstveni radnici kao i svi radnici koji dolaze u kontakt sa velikim brojem ljudi.

Virus gripa se širi direktnim i indirektnim putem. Direktno putem aerosola, kapljično, kijanjem i kašljanjem, te je neophodno sprovoditi lične mere zaštite prekrivanjem nosa i usta prilikom kašljanja ili kijanja, često pranje ruku koje mogu biti zaražene respiratornim sekretom, kao i opšte mere zaštite izbegavanje zatvorenih prostorija u kojima boravi veliki broj ljudi, održavanje higijene prostorija, radnih površina, predmeta od opšte upotrebne vrednosti (tastature, brava…) pravilna dispozicija maramica i sl.

NEMA BOLJE PREVENCIJE OD VAKCINE: Iz Doma zdravlja „Novi Sad“ napominju da je vakcinacija najbolja prevencija protiv gripa, te savetuju građanima izbegavanje kontakata sa obolelima – uz napomenu da pri neizbežnom kontaktu obavezno nose zaštitnu masku – kao i održavanje lične higijene, provetravanje prostorija i slično.