Dragana Lazić: Niko ne ostaje imun na ukus zdravih kolača

U poslednjih par godina sve češće možemo čuti termin “ZDRAVA ISHRANA”. Da li zaista ishrana može biti zdrava, kakvi su to zdravi kolači,  od čega možemo napraviti  poslasticu ukoliko smo na dijeti ili na zdravom režimu ishrane reći će nam Dragana Lazić, iz Kraljeva, devojka koja se od nedavno bavi pravljenjem zdravih, dijetalnih poslastica.

U poslednjih par godina forsira se zdrava ishrana? Da li zaista kolači mogu biti zdravi?
Naravno da mogu. Kolače koje ja spremam su isključivo sa prirodnim sastojcima, bez belog ili braon šećera, bez aditiva, boja. Uglavnom su svi kolači na bazi voća, suvog ili svežeg, kao i orašastih plodova.

Kako ste došli na ideju da pravite ovakve kolače?
Pre par godina sam krenula sa nekim specijalnim režimom ishrane zbog viška kilograma. Primetila sam da nigde nema nista slatko u režimu od 3 meseca sem voća. S’obzirom da obožavam slatkiše, to mi je najteže padalo. Na svoju ruku počela sam, da pravim kombinacije kolača, i ostala oduševljena ukusom, a pritom mi nije pokvarilo rezultate u gubitku kilograma!

Šta koristite od sastojaka?
Kao što sam već rekla, uglavnom voće – sveže ili suvo, orašasti plodovi, niskomasni sirevi (ella, pilos..), crna čokolada 85% kakao.

Da li je bilo teško pronaći prave recepte za ovakve kolače?Nije, zapravo mi je bilo prelako.Neke recepte sam nailazila na internetu, pa bi ih korigovala, neke ideje su dolazile same od sebe, nekad mi deca pomognu pri izboru ukusa.

Kakvi su utisci okoline kada im kažete da to što je slatko je zapravo i zdravo?
Prvo su bili skeptični svi. Ali nakon probanja i prepričavanja recept, sve je bilo jasno. Niko ne može ostati imun na takve ukuse.

Ko vam pomaže ?
Negde sam pomenula decu. Da, deca su mi najveća pomoć i podrška. Naravno i ostali članovi porodice, ali su deca uvek tu. Najslađe i najluđe ideje imaju, pune su ljubavi i uvek spremne da pomognu.

Kako uklapate sve obaveze?
Trudim se da sve obaveze završim na vreme. Tu pomaže planer u kom ispisujem sve svoje obaveze I određujem kada ću I šta napraviti, uraditi. Uglavnom stižem sve da obavim, rukovođenje svojim vremenom mi za sada ide od ruke, ali se bojim da će porastom posla to manje da mi ide, no nije strašno ni ne stići nešto na vreme.

Da li probate sve što napravite ?
Naravno, a imam ukućane kritičare koji daju savete kada treba. Oni su zapravo najstrožiji i najiskreniji kritičari što smatram velikim plusom u ovom poslu.

U šta pakujete finalni proizvod?
Pakovanje kolaca mi, definitivno, najteže pada, u smislu kombinacije boja, korpica za kolace, dekoracije istih.
Želim da sve bude fino i lepo upakovano u kutijama, koje naručujem, specijalno pravljene za kolače.

Šta vam pričinjava najveće zadovoljstvo?
Moj najveći uspeh i zadovoljstvo su zahvalnost i osmeh  mojih mušterija, to zaista nema cenu.

Fotografije: Privatna arhiva

Autor: objektiv24.rs