Početak Gradske vesti “Društvene mreže-izazov današnjeg doba 2022”

“Društvene mreže-izazov današnjeg doba 2022”

28
0

U okviru projekta koji Dom zdravlja “Novi Sad” radi u saradnji sa Gradskom upravom za zdravsto Grada Novog Sada pod nazivom: “Društvene mreže-izazov današnjeg doba 2022” naše Savetovalište za mlade održaće u petak 28.10.2022. godine predavanje u školi “Jovan Jovanović Zmaj” u Sremskoj Kamenici od 08 do 13 i 15 časova.

U ponedeljak 31.10.2022. godine predavanje će se održati u hemijskoj školi “Pavle Savić” a od utorka 01.11.2022. godine do petka 04.11.2022. godine u elektrotehničkoj školi “Mihajlo Pupin”

U današnjem društvu internet je prisutan u većini domova. Internet je koristan izvor informacija i način za učenje. Nudi fantastične mogućnosti za otkrivanje, povezivanje i kreiranje. Što se više internet razvija i prilagođava pojedincu, to je i veća mogućnost za razvoj zavisnosti. Taj problem je posebno izražen kod dece koje lako privlači atraktivna i brza smena raznih sadržaja i popularnost društvenih mreža.

Dve dominantne oblasti (grupe sadržaja), koje u najvećoj meri zaokupljaju dečiju pažnju na internetu su zabava-razonoda (igranje igrica i konzumacija muzičkih sadržaja) i komunikacija sa vršnjačkim grupama na društvenim mrežama. Znatno manji deo „internet aktivnosti“ dece uzrasta osam do trinaest godina, ima veze sa informisanjem. Izazovi na internetu nisu samo izloženost dece neprimerenom sadržaju ili onljan nasilju, već i sajtovima koji mogu štetno uticati na mlade jer podstiču trgovinu ljudima, zloupotrebe droga, nasilje i slično.

Uprkos nepisanom pravilu da deca mlađa od trinaest godina ne bi trebalo da koriste društvene mreže, statistike pokazuju da više od 90 procenata dece mlađeg školskog uzrasta svakodnevno i bez roditeljske kontrole koristi socijalne mreže, ne vodeći pri tome računa o potencijalnim opasnostima.

Najčešće aktivnosti dece na internetu su konzumacija i reprodukcija video i foto sadržaja, slušanje muzike i igranje video igara, a ako samo uzmemo za primer da 80 odsto školaraca provodi slobodno vreme uz igrice, jasno je da digitalna tehnologija oblikuje načine na koji deca komuniciraju i na koji se druže.

TikTok je trenutno jedna od najpopularnijih aplikacija na svetu čiji su korisnici uglavnom deca i mladi. Deca su često i lakoverna, ne anticipiraju nečiju lošu nameru i naivno slede ljude i fenomene kojima se dive. Uz to su još i znatiželjni, neoprezni, radoznali, žele da se pokažu i dokažu, ostave dobar utisak na svoje okruženje. Kada sve ovo uzmemo u obzir, jasno je zašto su njima izazovi super igrica, prilika da se zabave i sebi i drugima pokažu svoju izvrsnost.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here