Početak Gradske vesti Održana tribina o Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici

Održana tribina o Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici

37
0

Juče, 17. aprila 2024. godine, održana je tribina pod nazivom „Zakon o sprečavanju nasilja u porodici“ u prostorijama Gro SpS Novi Sad. Cilj tribine bio je da se pruže odgovori na neka ključna pitanja vezana za ovu temu.

Diskutovalo se o tome da li je donošenje Zakona doprinelo smanjenju stope nasilja u porodici, ko može biti nasilnik, a ko žrtva, kao i kako pružiti pomoć žrtvi da izađe iz začaranog kruga nasilja.

Na tribini su odgovore na ova pitanja dali Nada Padejski Šekerović, rukovodilac Sigurne kuće u Novom Sadu, dr Vanja Prodić, psihijatar, i Boban Pavlović iz Udruženja policajaca i građana „Bezbedna zajednica“. Moderator tribine bila je Danijela Maletić, članica Saveta za socijalno preduzetništvo.

Istaknuto je da je prvi korak ka sprečavanju nasilja prevencija, ali da je takođe važno imati saosećajnost prema žrtvi i poštovati nultu toleranciju prema nasilju. Takođe je naglašeno da je neophodno uspostaviti mrežu podrške kako bi žrtva što pre izašla iz začaranog kruga nasilja i povratila kontrolu nad svojim životom.

Napomenuto je da je obaveza svih članova društva raditi na suzbijanju nasilja u porodici, jer zdrava porodica predstavlja osnovu napretka i razvoja društva u celini..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here