Edukacija uz talase Crvenog krsta

Crveni krst Novog Sada je, u saradnji sa Gradskom upravom za socijalnu i dečiju zaštitu i Crvenim krstom Srbije, a u okviru projekta „Programi i aktivnosti za pomoć deci i mladima u stanju socijalne potrebe“ i ove godine omogućio besplatno letovanja za decu iz porodica u stanju socijalne potrebe.

Grupa dece danas je stigla u odmaralište Crvenog krsta Srbije „Krista Đorđević“, u Baošiću.


U ovoj smeni do 15. jula 2019. godine, ove godine boraviće 93 dece osnovnoškolskog uzrasta u pratnji 5 vaspitača.

Grupu čine deca čiji su roditelji korisnici Narodne kuhinje Crvenog krsta Novog Sada, deca iz Dnevnog boravka za decu i omladinu i sigurne dečije kuće Centra za socijalni rad Grada Novog Sada, Centra za porodični smeštaj i usvojenje i Dečijeg sela „Dr Milorad Pavlović“ iz Sremske Kamenice

Mališani već uživaju na moru i svakodnevno se u najtoplijim satima edukuje na mnogobrojnim kreativnim radionicama, kao i na radionicama posvećenim preventivi trgovine ljudima i edukacijom prve pomoći.

Velikom  broju  dece ovo je prvi boravak na moru.

Kroz radionice, koje će realizovati volonteri Crvenog krsta, deca će se upoznalti sa organizacijom Crvenog krsta, njenim osnovnim principima, steći osnovna znanja iz prve pomoći i edukovati se kroz projekte „Promocija humanih vrednosti“, „Stop trgovini ljudima“ i drugo U okviru večernjeg programa organizovaće se takmičenja: Pokaži sta znaš, izbor za mis i mistera, najbolje frizure, maskenbal, igre bez granica i Kviz “Šta znaš o Crvenom krstu”. Takođe, deca će u večernjim satima imati organizovane “disko žurke”

U jednoj smeni bude oko 300 dece, dok u toku godine kroz odmaralište prođe više od 3000. O njima sve vreme uz vaspitače koji su doputovali sa njima brine i na desetine radnika i volontera Crvenog krsta: obezbeđenje, spasioci, pedijatar, kuvari , servirke, higijeničari, realizatori i mnogi drugi.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prošle godine uložilo je  30 miliona dinara u odmaralište.
Zamenjene su instalacije, svaka soba dobila je toalet, zamenjen je i deo pvc stolarije.
Da bi se odmaralište  potpuno obnovilo nedostaje još oko 50 miliona (uglavnom za nameštaj,tehniku i stolariju).
Autor : Darko Dozet