Elektronski recepti uskoro u celoj Srbiji

Od subote, 31. marta, e-recept je uveden na teritoriji čitave Vojvodine, pa se sada terapija tako podiže u ukupno 2.789 apoteka. U Beogradu se terapija na e-recept propisuje u domovima zdravlja, Gerontološkom zavodu i studentskoj poliklinici, a u ostalim delovima Srbije zasada u ukupno 42 ustanove.
 
Kako kažu u Ministarstvu zdravlja, do sada je izdato 14.859.360 terapija. Od tog broja, oko milion terapija izdato je za hronične bolesti. 
 
Elektronski recept ima isti rok važenja kao i papirni – sedam dana, a izuzetak su jedino antibiotici, za koje recept važi tri dana i lekovi sa D liste koje pacijent može da podigne u roku od 30 dana.
 
Terapija za hronične bolesti propisuje se za šest meseci, što je jedna od prednosti novog načina propisivanja i izdavanja lekova, jer hronično oboleli više ne moraju svakog meseca kod izabranog lekara po recepte. 
 
Iako je procedura jednostavna, u apotekama kažu da ima pacijenata koji zaborave datum izdavanja, zakasne da podignu lek, a to znači da vanredno moraju kod izabranog lekara. 
 
„Izabrani lekar sad kroz sistem ima povratnu informciju o realizaciji recepta i tako može da vidi da li se pacijent pridržava propisane terapije, odnosno da li je podiže“, dodaju u ministarstvu.
 
Jedan od ciljeva uvođenja e-recepta bio je da se smanje posete lekarima motivisane samo formalnim podizanjem recepata. U ministarstvu zaključuju da su zadovoljni početnim rezultatima.
Foto: pixabay
Autor: Novosti