Emerik Fransoa „Tamno ljubičasta i šljokice“

Dejan Subaković
Dejan Subaković

Poslednju reviju na 22. Serbian Fashion Week-u imao je čast da zatvori francuski dizajner visoke mode Emerik Fransoa, umetnički direktor dva najveća sajma mode u Evropi, u Parizu i Berlinu i potpredsednik „Serbia Fashion Week“-a i time je salu ostavio bez daha kolekcijom „Shadow“.

„Više nego ikad koristio sam korsete koji prate telo, dosta kvalitetne svile, perje koje je na dodir vrlo nežno, i jako puno šljokica. Spojio sam tamu i zabavu.“- Počinje Emerik.

Koja je ideja ovogodišnje kolekcije?
Moja ideja je da vidim šta bi se moglo dogoditi tokom noći kada počnete da se pojavljuje kao silueta u mraku. Zato je na reviji sve bilo tako mračno a i u isto vreme tako sjajno. Svetlost u noći.

Dejan Subaković
Dejan Subaković

Da li je kolekcija „Shadow“ lična priča?
Oh… Znaš me jako dobro! Da, u pravu si, jeste teško bilo pogotovo tokom kovid perioda. Kolekcija se zove „Senke“ ali može se zvati „U mojim senkama„. Mnogo toga se dešavalo kod mene, ne toliko pozitivno, i vreme je da se vratim. Nakon što sam odlučio da ne umrem,i kada dođe takva odluka onda se mora živeti.

Kakve imaš planove za buddućnost?
Želim samo da pronađem opet zadovoljstvo! Mislim da krećem u neku drugu dimenziju mode, pronalazim inspiraciju u svom životu što i prezentujem kroz umentost kojom se bavim. Samo želim da se bavim modom, svojom modom koja i jeste smisao mog zadovoljstva.

Ovo izdanje “Serbia Fashion Week”-a nije bilo samo moda. Bilo je to veče u kojem su se sjedinili duhovi različitih kultura, različite dizajnerske vizije i krajevi sveta. Bilo je to veče u kojem smo zajedno proslavili kreativnost, hrabrost i umetnost. Publika je uživala u ovom izuzetnom spektaklu i osećala se privilegovano da bude deo ovog jedinstvenog iskustva.

Autor: Stojan Ćutilo

Foto: Dejan Subaković