Početak Gradske vesti Epidemija šarlaha u novosadskim vrtićima

Epidemija šarlaha u novosadskim vrtićima

65
0

U novosadskim vrtićima predškolske ustanove ’’Radosno detinjstvo’’ proglašena je epidemija šarlaha, a do danas je u Institutu za javno zdravlje Vojvodine sa ovom bolešću registrovano 27 mališana uzrasta od dve do šest godina.


 

Prema rečima nadležnih u Institutu, sva obolela deca se zbog blage kliničke slike leče ambulantno i stavljena su pod nadzor službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja ’’Novi Sad’’.

 

U Institutu pretpostavljaju da je pojavi epidemije doprineo gust smeštaj u vrtićima, spavanje dece u zajedničkim prostorijama, obedovanje u zajedničkoj trpezariji u većini vrtića i korišćenje zajedničkog toaleta.

– U cilju sprovođenja protivepidemijskih mera, PU ’’Radosno detinjstvo“ dostavljen je predlog protivepidemijskih mera. Održan je sastanak sa službom za preventivnu-zdravstvenu zaštitu predškolske ustanove kao i sastanak sa službom za zdravstvenu zaštitu dece u Domu zdravlja ’’Novi Sad’’. U cilju zdravstveno vaspitnog rada dostavljen je informativni materijal za roditelje (flajeri, posteri) a s obzirom na gust smeštaj u dečjem kolektivu koji pogoduje kapljičnom putu prenosa infekcije, očekuju se novi slučajevi bolesti – poručuju iz Instituta.

Koordinatorka Službe preventivno-zdravstvene zaštite PU „Radosno detinjstvo“ Ljubinka Vujić, kaže za ‘’Blic’’ da epidemija u kolektivima nije ništa neuobičajeno, ali jeste osetljivo pitanje kada se radi o deci predškolskog uzrasta.

– S obzirom na to da je nemoguće izdvojiti decu u manje kolektive, a ni suzbiti pojavu streptokoknih bolesti kod pojedinih mališana, neminovno je da će doći do širenja zaraze koja se na sreću lako leči – ističe Vujić.

Ona podseća da su streptokokne bolesti poput šarlaha i gnojne angine blage bolesti, ali se moraju tretirati antibioticima kako se zaraza ne bi dalje širila na druge.

– Te bolesti su posebno karakteristične za period jeseni i zime, a naročito kad počne školska godina. Mi smo prve slučajeve u našim vrtićima registrovali u drugoj polovini oktobra, kad su bila jasna neka grupisanja, pa smo alarmirali Institut za javno zdravlje Vojvodine, čiji su nadležni sa pedijatrima proverili situaciju – objasnila nam je Vujić.

Podsetimo, pomenuta bolest se razvija naglo, prate je visoka temperatura i gušobolja, a posle dan do dva, pojavljuje se karakterističan crveni tačkasti osip koji je najviše izražen ispod pazuha, na donjim delovima trbuha i unutrašnjoj strani butina.

Osip se, inače, ne javlja na licu, tabanima i dlanovima, a počinje da bledi posle šest do sedam dana uz perutanje kože.

Iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine tim povodom uputili su apel roditeljima da se ukoliko primete neke od navedenih simptoma odmah obrate izabranom pedijatru koji detetu treba da prepiše odgovarajuće antibiotike.

– Deca bi trebalo da ostanu kod kuće najmanje 24 sata posle početka lečenja, da bi se izbeglo širenje infekcije – kažu u Institutut uz napomenu da se osim kapljičnog načina šarlah prenosi i direktnim kontaktom, dok se vrlo retko može širiti i preko predmeta koji su zagađeni streptokokom.

 


Autor: Blic