ESG TAKMIČENJE: Nagrade vredne 300.000.000 dolara za preduzetnike iz Srbije

Preduzetništvo sportske generacije (ESG) je pokret čiji je cilj da novi pokretač sveta bude preduzetništvo. Glavna karakteristika ovog globalnog pokreta je takmičenje preduzetnika u sportskom obliku. Takmičenje organizuje tGELF – globalna fondacija za obrazovanje i liderstvo.

Inspirisani Olimpijskim igrama ESG je koncipiran kao višeslojno takmičenje sa finalima na gradskom, državnom, konfederativnom i svetskom nivou. Učesnici će se takmičiti u nokaut rundama, a samo će najbolji dobiti čast da predstavljaju svoju državu na globalnom nivou. Fond nagrada za učesnike iz celog sveta, kao i iz Srbije, je 300 miliona dolara.

Takmičenje se sastorji iz tri kategorije. Prva podrazumeva fazu ideje i ona se odnosi na sve one koji imaju ideju za pokretanje nekog biznisa (proizvodnju i/ili uslugu), a trenutno nemaju sredstva da tu ideju sprovedu u delo.

Druga kategorija- faza poduhvata, odnosi se na startapove – preduzeća koja nisu starija od 7 godina.

Treća kategorija nazvana Socijalni uticaj odnosi se na socijalno preduzetništvo, tj. na preduzetnike koji su posao pokrenuli sa ciljem da se socijalnim problemom ili problemom životne sredine pozabave tržišnim pristupom. Detaljna pravila učešća na ESG takmičenju možete pročitati ovde.

Pri samom prijavljivanju otključavaju vam se nagrade u vrednosti od 1.000 dolara, a kada podnesete applikaciju i ista se odobri otključava se sledeći stepen nagrada u vrednosti od 25.000 dolara.

U prvom stepenu nagrada aplikanti će dobiti 300 dolara kredita za Google Cloud platformu3 besplatna prototipa na sajtu InVision koji se koristi za dizajniranje, testiranje i eksperimentisanje sa idejama (na primer za kreiranje svog web sajta), 10% popusta na godišnju licencu na sajtu Crunchbase koji koriste mnogi preduzetnici širom sveta kako bi prikupili relevantne informacije o privatnim i javnim preduzećima (zaposlene na vodećim pozicijama, investicije željene kompanije, vesti i trendovi u industriji i drugo).

Takođe, dobićete i mesec dana besplatnog premium plana na Slidebeanu sajtu za dizajniranje prezentacija koje će vam biti potrebne za ubeđivanje potencijalnih investitora da ulože u razvijanje vašeg posla. Poslednje, ali ništa manje važno, prilikom aplikacije za ESG takmičenje dobićete i mesec dana besplatnog korišćenja sajta Instapage, dizajnerske platforme koja će vam olakšati kreiranje početne stranice vaših online marketing i promotivnih kampanja.

Ukoliko vaša aplikacija za takmičenje bude potvrđena otključaće vam se drugi stepen nagrada u vrednosti od 25.000 dolara, među kojima su i 5.000 dolara kredita na Oracle Cloud servis1.000 dolara kredita na Amazon Web Servisu2.000 dolara kredita na Airtable platformi za kreiranje aplikacija, 2 sata besplatnog savetovanja kako da što bolje razvijete svoj posao na sajtu FastCTO, kao i mnoge druge.

Oficijalni jezik takmičenja je engleski, tako da se i prijave šalju na ovom jeziku, inače neće biti uzete u obzir. Svi zainteresovani mogu to da učine putem ovog linka.

Zbog pandemije kovida19 kompletno takmičenje biće online, a koristiće se specijalno dizajnirani virtuelni program. Publika će moči da glasa za svoje favorite i prati takmičenje, takođe online.

ZA VOLONTERE

ESG osim vrednih nagrada i prilike za razvojanje posla na globalnom nivou nudi mladima priliku da kroz volontiranje steknu nova radna iskustva, a time obogate svoj CV i postanu kompetentni na tržistu rada. Dobra stvar je i to što će volonteri na kraju takmičenja dobiti sertifikate o učešću koja će im pomoći pri daljem zaposlenju.

Veštine koje volonteri treba da poseduju su kreativnost, veštine komuniciranja i pisanja, engleski jezik (obavezan, ali je poznavanje više stranih jezika svakako plus), tabelarno prikazeivanje, Google slides Word, softver dizajn, razvoj aplikacija, veb tehnologije, sportske lige…

Volonteri mogu očekivati da će raditi u jednoj od sledećih oblasti:

Povezivanje i razvoj ekosistema: Lideri ekosistema će povezati i proširiti raznoliku preduzetničku mrežu za ESG.
● Upravljanje i rad na razvoju ESG globalnog ekosistema
● Saradnja sa partnerima u izvršenju ESG 2020
● Učešće u komunikaciji sa učesnicima i partnerima, koristeći alate kao što su: Slack, Intercom i Mailchimp

Dizajn i razvoj proizvoda: Tehničari koji će raditi sa timovima iz SAD-a i Indije na razvoju inovativne ESG platforme.
● Rad sa timom na razvoju platforme i detaljnih karakteristika kako bi se poboljšalo ESG iskustvo
● Usmeravanje partnera da postave bilo koja pitanja i budete deo odgovora
● Izvršavanje uvida, analitike, sačinjavanje izveštaja pomoću alata kao što su: Intercom, Fullstory i MikPanel

Stvaranje i održavanje sadržaja: Kreativni guru-i koji će graditi jedinstveni sadržaj bez ograničenja u granicama i kulturama.
● Dizajniranje vizuelno privlačnog sadržaj za logo-e, dresove, transparente i druge aspekte tima
● Razvijanje jednostavne, efikasne i zanimljive poruke za globalnu publiku
● Upravljanje PR-om i prisustvom na društvenim mrežama

Organizovanje i upravljanje događajima: Rukovodioci događaja koji obezbeđuju da emisija funkcioniše kao “švajcarski sat”.
● Podrška partnerima u organizovanju svih nivoa takmičenja
● Interfejs sa panelistima, sudijama, startup-ovima i uticajnim ličnostima
● Priprema detaljnih planova i samostalno izvršavanje svakog nivoa takmičenja

Prijavu za volontiranje možete izvršiti putem ovog linka, a sve ostale detaljnije informacije vezane za ESG takmičenje možete pronaći na njihovom zvaničnom sajtu esgx.global.