Početak Gradske vesti Falsifikat traženog leka „Ozempik“ stigao i do Srbije

Falsifikat traženog leka „Ozempik“ stigao i do Srbije

15
0

Velika potražnja za lekom „Ozempik“ namenjenim pacijentima sa dijabetesom tip 2, koji se često koristi i u svrhu mršavljenja, dovela je do čestih nestašica u apotekama i pojave falsifikata u mnogim evropskim zemljama. Kompanija Novo Nordisk, proizvođač ovog leka, potvrdila je da su u Srbiji zabeleženi slučajevi lažnog leka „Ozempik“. U Austriji su neki ljudi završili u bolnici nakon korišćenja falsifikata, što je podstaklo zabrinutost u vezi sa bezbednošću pacijenata.

Iako se „Ozempik“ koristi za dijabetes, trend njegove masovne upotrebe u svrhu mršavljenja krenuo je iz SAD-a nakon medijskih izveštaja poznatih ličnosti. U Srbiji je postao dostupan bez recepta, što je izazvalo globalnu nestašicu i nateralo zdravstvene vlasti da reaguju. Sada je lek dostupan samo uz lekarski recept i mišljenje endokrinologa, ograničavajući izdavanje na pacijente sa dijabetesom.

Nestašica leka u apotekama, posebno u dozi od 1 miligram, predstavlja dodatni izazov. Kao odgovor na povećanu potražnju, farmaceutske kompanije uvele su stroge mere kontrole serija leka, ali pacijenti se upozoravaju da izbegavaju kupovinu lekova preko interneta. Stručnjaci naglašavaju da je internet nepouzdan izvor informacija o lekovima, te pozivaju na edukaciju i oprez u vezi sa nabavkom lekova.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here