Početak Gradske vesti Festival kobasice od 8. do 10. februara u Novom Sadu

Festival kobasice od 8. do 10. februara u Novom Sadu

60
0
Festival će okupiti timove iz podunavskih zemalja, pa će tako osim Srbije, učestvovati i predstavnici Mađarske, Rumunije, Slovačke.

Ideja organizatora, Udruženja Citadela iz Srbobrana, je da ovaj Festival preraste u događaj koji će privući pažnju velikog broja posetilaca ne samo iz Vojvodine i Srbije, već i okruženja. Tokom tri dana Festivala organizovana je prodaja suhomesnatih proizvoda, sireva, vina.

Biće organizovano i  takmičenje građanstva (9.2.) i medija (8.2.) u pravljenju kobasica. Zainteresovane ekipe mogu da se prijave za takmičenje do 2. februara preko Fejsbuk stranice Udruženja Citadela, ili direktno putem telefona: 062/878 0 740 (Vince Horvat).

Sve ekipe dobijaju po 5 kg materijala za pravljenje kobasice (uzorak od 200 g predaje se žiriju, a ostatak se peče i jede). Potrebno je da svaka ekipa ponese začine koje koristi. Specijalni žiri nagradiće prve tri ekipe.

Ekipa iz Mađarske, olimpijski i svetski prvaci u pripremanju mađarske pečene kobasice i svinjskog i ovčijeg perkelta, ponudiće posetiocima i gostima Festivala da na licu mesta probaju ove čuvene specijalitete. Predstavnici Srbije i Mađarske demonstriraće različite načine obrade mesa prilikom svinjokolja.

Tokom festivala stručnjaci iz Sekretarijata za poljoprivredu AP Vojvodine i profesori sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu održaće predavanje na temu svinjogojstva.

Posetioce i izlagače zabavljaće tokom dana tamburaši i folklorne grupe, a u večernjim terminima koncerte će održati Garavi sokak, Zvonko Bogdan i tamburaški orkestar Đorđa Čavića.

Izvor: Agroklub