Festival “Novi Sad – Tango grad” od 23. do 26. avgusta na više lokacija

2
0

U Galeriji Matice srpske, sada već tradicionalno, održaće se „SciTango“ – jedinstveno predavanje u kojem se spaja tango i nauka, a ovogodišnji predavač je dr Roman Balvanović s Instituta za nuklearne nauke „Vinča“. Takođe u Galeriji Matice srpske, održaće se i projekcije kratkih dokumentarnih filmova na temu tanga. Autor Leonel Mitre svoj čuveni Putujući festival „Cinefilia tanguera“ iz Buenos Ajresa dovodi u Novi Sad i time zvanično započinje turneju po istočnoj Evropi.

U Novi Sad dolazi i maestro Anhel Korija, jedan od najpoznatijih i najpriznatijih tango učitelja i koreografa današnjice, kako u Argentini tako i širom sveta. Zajedno s njim, tangerosima će svoje znanje i iskustvo u plesu preneti i maestra Klaudija Sortino iz Italije.

Kruna festivala je koncert „Tamburica tango“, na kojem će zajedno nastupiti čuveni Beltango kvintet iz Beograda, inače jedan od najboljih tango orkestara na svetu, i Veliki tamburaški orkestar Radio-televizije Vojvodine, čiju svetsku klasu ne treba posebno objašnjavati. Biće to jedinstvena priliku da se, u Novosadskoj sinagogi, uživa u muzici najvećih argentinskih tango kompozitora – na vojvođanski način. Specijalni gost na koncertu biće mr Ljubinko Lazić, kontrabasista Beogradske filharmonije, a nastupiće i tango instruktori Ana Nauparac Despotović i Dejan Lukić, osnivači udruženja „Todo tango“.

Misija, koju udruženje „Todo tango“ godinama dosledno sprovodi, jeste da približi tango kulturu što široj publici i zato će se, kao i dosad, festival završiti „Milongom pod zvezdama“ na terasi Petrovaradinske tvrđave, gde će podjednako uživati i tango plesači i svi Novosađani.

Festival se održava u saradnji s Galerijom matice Srpske i Jevrejskom opštinom Novi Sad, a uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, Pokrajinskog sekretraijata za privredu i turizam, Uprave za kulturu Grada Novog Sada, sponzora i prijatelja.

izvor Moj Novi Sad

Ilustracija Srđan Srđanov

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here