Finale Kaleidoskopa kulture: Počela nedelja književnosti

Izvor: mojnovisad.com / Fotografija: V. Veličković, privatna arhiva Milice Vučković

Nakon impresivnog početka na Korzu i u Distriktu, uz neobične umetničke postavke i performanse, te nezapamćene izložbe, gotovo dve hiljade ljudi prisustvovalo je predavanju poznatog svetskog arhitekte. Novosadski Kaleidoskop kulture sada prelazi u završnicu, a petu nedelju posvećuje književnosti.

U okviru ove poslednje nedelje aktuelnog Kaleidoskopa kulture posvećene književnosti, Novi Sad će ugostiti Muharema Bazdulja, Milicu Vučković, Danicu Vukićević, Jasminku Petrović i Olgicu Pušić Ugrnov.

Najpoznatija regionalna imena u jednoj večeri

Muharem Bazdulj, dobitnik više književnih i novinarskih nagrada, među kojima se ističu „Stanislav Staša Marinković“ dnevnog lista „Danas“ i „Bogdan Tirnanić“ Udruženja novinara Srbije, je pisac, novinar i književni prevodilac. Objavio je niz knjiga, najviše romana i zbirki priča. Danica Vukićević, dobitnica NIN-ove nagrade za roman 2022. godine, član je Srpskog književnog društva i bavi se pisanjem, književnom kritikom i esejistikom. Milica Vučković je doktorirala na studijskom programu Primenjene umetnosti i dizajn, a do sada je izdala tri knjige, za jednu od kojih je dobila Vitalovu nagradu za najbolji roman.

Ova tri značajna književna imena spojiće se u jednoj večeri u okviru ovogodišnjeg Kaleidoskopa kulture. Novosađani će imati priliku da prisustvuju razgovorima sa nekim od najčitanijih regionalnih pisaca u subotu, 14. oktobra, u novosadskom Distriktu, s početkom u 19 časova.

Programi za decu i roditelje u Kulturnoj stanici Mlin

Poslednja nedelja ovogodišnjeg Kaleidoskopa kulture, posvećena književnosti, počinje predavanjem namenjenim roditeljima dece uzrasta od šest meseci do sedam godina. Uz praktične savete pedagoškinje, roditelji će shvatiti koliko je čitanje važno za razvoj deteta, na šta treba obratiti pažnju prilikom izbora knjige, kao i kako ponuditi detetu knjigu na pravi način. Otkriće kako se igra sa knjigom, a da se pritom nauči dete da knjiga nije igračka.

Pedagoškinja Olgica Pušić Ugrnov će održati predavanje za roditelje pod nazivom „Kako se od knjige i uz knjigu raste“ u utorak, 10. oktobra, u 18 sati u Kulturnoj stanici Mlin.

Iste večeri, najpoznatija srpska autorka knjiga za decu i mlade, čije su dela prevedena na gotovo 30 jezika i adaptirana za pozorišne predstave i filmove (poput filma „Leto kada sam naučila da letim“), družiće se sa najmlađom publikom u Kulturnoj stanici Mlin. Razgovor sa književnicom Jasminkom Petrović održaće se u utorak, 10. oktobra, u Kulturnoj stanici Mlin, s početkom u 19 časova.

Ulaz na programe Kaleidoskopa kulture je slobodan. Partner ovogodišnjeg Kaleidoskopa kulture je Erste banka. Više informacija o ovogodišnjem Kaleidoskopu kulture možete pronaći na sajtu kaleidoskopkulture.com.