Početak Gradske vesti Formirano sedam centara za zaštitu žena od nasilja u Vojvodini

Formirano sedam centara za zaštitu žena od nasilja u Vojvodini

44
0
centri za zaštitu žena

 

U Vojvodini je realizovan trogodišnji projekat „Zaustavi, zaštiti, pomozi“ za zaštitu žena od nasilja, tokom kojeg je sprovedena edukacija preko tri hiljade pripadnika zdravstva, psihosocijalne pomoći, policije i pravosuđa kako bi mogli da pruže odgovarajuću pomoć žrtvama.

To je dovelo do formiranja sedam centara za žrtve seksualnog nasilja u sedam okruga Vojvodine – Novom Sadu, Zrenjaninu, Somboru, Subotici, Vršcu, Sremskoj Mitrovici I Kikindi.

– U tim centrima u protekle dve godine evidentirano je 95 žena žrtava nasilja, kojima je pružena zdravstvena, psihosocijalna, bezbednosna, prava i svaka druga pomoć i podrška, rekla je zamenica pokrajinskog sekretara za zdravstvo i rukovoditeljka tog projekta Ivanka Savić. Od tog broja, procesuirano je 60 počinilaca i pružena zaštita žrtvama nasilja.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izneo je utisak da u našem društvu ima mnogo više nasilja nego što bi želeli. Naročito je to izraženo u sferi tzv. rodno zasnovanog nasilja.

– Možda je toga i ranije bilo, ali verovatno ne u ovom obimu i verovatno se o takvim slučajevima mnogo manje govorilo nego danas. Zbog toga što za to nije bilo otvorenosti društva i zbog toga što je to bila neka vrsta sramote koja se prećutkivala. Društvo treba na tu pojavu da reaguje i to institucionalno. Kroz ovaj projekat želimo da izgradimo mrežu institucija koje će pružati pomoć i podršku onima koji su pretrpeli tu vrstu nasilja, naročito seksualnog nasilja – rekao je Pastor.

Pilot projekat je realizovan uz podršku Povereničkog fonda UN, prvi je takve vrste ne samo u pokrajini i našoj zemlji, nego i u regionu. On je 2016. ocenjen kao jedan od deset najbolji projekata koji je konkurisao za podršku UN.