FOTO: Srpsko narodno pozorište obeležilo 157 godina postojanja

Svečanu akademiju otvorio je upravnik dr Zoran Đerić svečanom besedom, a potom se prisutnima obratio i Igor Mirović, predsednik Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine. Usledio je i umetnički program u kojem su učestvovali mladi glumci SNP-a Mia Simonović i Grigorije Jakišić, kao i solistkinja Opere Svitlana Dekar uz klavirsku pratnju Strahinje Đokića.

Zlatna medalja „Jovan Đorđević“ uručena je akademiku i kompozitoru Dejanu Despiću za ustupanje autorskih prava SNP-u na izvođenje muzike za komičnu operu u dva čina „Pop Ćira i pop Spira“.

Takvom medaljom odlikovan je i bivši direktor Muzičkog centra SNP-a i nekadašnji upravnik tog teatra Dušan Belić za povratak Drame u konkurenciju Jugoslovenskih pozorišnih igara za vreme njegovog upravnikovanja.

Belić je zaslužan i za pripremu proslave 125. godišnjice SNP-a, ukupan doprinos unapređenju opersko-baletskog repertora, kao i za zalaganje da grčki kompozitor Mikis Teodorakis ustupi prava na izvođenje muzike za balet „Grk Zorba“, koji se izvodi u SNP-u i u centru „Sava“.

Narodno pozorište iz Beograda, takođe je odlikovano zlatnom medaljom „Jovan Đorđević“ povodom obeležavanja veka i po postojanja tog teatra, ali i za izuzetan doprinos u razvoju kulture i kontinuiranu saradnju sa SNP-om, javlja Tanjug.

Izvor: mojnovisad.com