Građani Pančeva zabrinuti zbog skladištenja opasnog veštačkog đubriva

O tome da li je ovo opasno po okolinu i kako utiče na ljudi trebalo bi da se umeša i Ministarstvo ekologija. Ali kada će to biti još uvek se ne zna. Pančevci su nezadovoljni i smatraju ovo nedopustivim.

Opasno veštačko đubrivo se skladišti u blizini stambenih blokova, kao i škole i vrtića. To đubrivo se oko godinu dana nalazi na otvorenom prostoru i zbog toga su još više zabrinuti.

Jedna sugrađanka navodi da bi trebalo da se raspravlja o tome da se to što pre ukloni. Jer to možemo uporediti sa tempiranom bombom koja svakog momenta može eksplodirati, kaže ona.

„Veoma smo uznemireni i smatramo da ovoj firmi nije mesto ovde, nažalost svi znamo da je Pančevo prepoznatljivo po zagađenom vazduhu a sad nam treba i ova firma da nas dodatno truje“, dodaje jedan Pančevac.

Bivšu fabriku stakla kupila je firma „Promist“, koja je od Ministarstva za poljoprivredu još pre tri godine dobila dozvolu za odlaganje i distribuciju đubriva. Ranije se tu nalazilo i do 5.500 tona đubriva. Veštačko đubrivo je na bazi amonijum nitrata.

„Da smo znali da je sve to u tako lošem stanju,da su problemi sa magacinima, prokišnjavanjem, izlivanjem podzemnih voda ne bi ga sigurno uskladištili tu. Trenutno potencijalno opasno đubrivo amonijum nitrat se ne nalazi u Staklari. Mi smo po nalogu republičke inspekcije za ekologiju to đubre distancirali prema našim kupcima. Osnovna delatnost rada Promista je distribucija ruskih đubriva MPK, uree sa 46 5 azota. Kao i MAPA koji nisu eksplozivni i nemaju tu vrstvu opasnosti“, rekao je direktor logistike „Promist“, Goran Kojić.

U Sekretarijatu za zaštitu životne sredine smatraju da takvom skladištu nije mesto u širem centru Pančeva.

„Na izveštaj koji je otišao ka ministarstvu primedba i zahtev je da na izveštaj mora da se da negativna ocena. Da automatski ovo postrojenje, kao takvo, ne bi imalo osnov za rad na kompletnoj lokaciji na adresi Prvomajska 10 u gradu“, kaže Zdenka Miljković, Sekretarijat za zaštitu životne sredine.

Odluku o tome da li skladište sme da bude na tom mestu doneće komisija koju će formirati Ministarstvo zaštite životne sredine.